Preskoči do glavnog sadržaja

Kroton

Codiaeum variegatum

Karakteristike

Kroton (Codiaeum variegatum (L.) A.Juss.) je zimzelena biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Naraste do 3 metra visine. Listovi su naizmjenični, veliki, zadebljani, čvrsti i kožasti, cjelovitog ruba. Višebojni su, tamnozelene do tamnocrvene nijanse. Cvjetovi se stvaraju na stapkama dugim do 30 cm, odvojeno muški i ženski cvjetovi. Muški cvjetovi su bijeli s pet malih latica. Ženski cvjetovi su žućkasti i bez latica. Plod je kapsula koja sadrži tri sjemenke. Stabljike kao i druge biljke iz porodice mlječika pušta mliječni sok kada se zareže te kod osjetljivih osoba može prouzročiti dermatitis.

Stanište

Prirodno raste na području jugoistočne Azije (Indonezija, Malezija) kao dio šuma i šikara. Kod nas se uzgaja kao ukrasna sobna biljka. Moguće ga je razmnožavati sjemenom, no mi ga razmnožavamo isključivo reznicama. Bitno je omogućiti visoku temperaturu tla i zraka, te visoku vlažnost zraka. Zemlja treba biti humusna. Biljci odgovara stalna ujednačena temperatura u suprotnom listovi mogu otpasti, ne tolerira temperature niže od -10°C. Zalijevanje se u razdoblju proljeća i pogotovo ljeta vrši obilno, zimi štedljivo.

Na stranim jezicima nazivi su obični isti ili slični – garden croton, variegated croton (eng.), Kroton, Wunderstrauch (njem.), croton (fr., tal., špa.), pisani kroton (slo.).

Galerija fotografija