Preskoči do glavnog sadržaja

Krosandra

Crossandra infundibuliformis

Karakteristike

Krosandra (Crossandra infundibuliformis (L.) Nees) je zimzelena biljka iz porodice primogovki (Acanthaceae). Raste kao grmić do 1 metar visine. Listovi su nasuprotni, ovalni, sjajni, tamnozeleni, valovitih rubova, suženi u kratku peteljku. Cvjetovi su narančasti, bezmirisni, promjera 25 mm. Skupljeni su u cvatove, nalaze se na dugim peteljkama u pazušcima listova. Dugo cvatu, od proljeća do jeseni. Plod je kapsula koji sadrži 1-4 sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Šri Lanki i Indiji. U Europi se uzgaja od početka 19. stoljeća kao ukrasna biljka. Može se razmnožavati sjemenom ili reznicama koje se uzimaju u svibnju i lipnju. Presađivanje se vrši u proljeće prije pojave cvjetnih pupoljaka, u rahlu, plodnu zemlju bogatu humusom a mlade stabljike se orezuju da se granaju.

Ljeti traže polusjenovito mjesto, zimi što više svjetla a temperatura tada ne bi smjela pasti ispod 18 C. Za vrijeme mirovanja zalijevanje treba vršiti štedljivo, no izbjegavati da se korijen osuši. Osjetljiva je na temperature ispod 20°C i na suhi zrak, tada se listovi počinju savijati a ako uvjeti nisu zadovoljeni i cvatnja izostane. Suhi zrak utječe na pojavu crvenog pauka i bijelih mušica. Prednost određenih kultivara je da su otpornije biljke.

Etimologija

Ime vrste infundibuliformis znači u obliku lijevka, koji se odnosi na izgled cvjetnog vjenčića.[1] Osim pod imenom krosandra, na stranim jezicima nazivi su još firecracker flower (eng.), crossandre en entonnoir, fleur pétard (fr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija