Preskoči do glavnog sadržaja

Krokozmija

Crocosmia × crocosmiflora

Karakteristike

Krokozmija ili monbrecija (Crocosmia × crocosmiflora (Lemoine) N.E.Br.) je trajna zeljasta biljka iz porodice perunika (Iridaceae). Naraste do 100 cm visine. Listovi su svijetlozeleni, travoliki, linearno kupljasti, dugi 30-50 cm, široki do 2 cm. Cvjetovi su veliki do 5 cm, skupljeno je oko 15 cvjetova u metličaste cvatove. Mogu biti žuti, narančasti, narančastocrveni ovisno o kultivaru. Cvatu od srpnja do listopada. Plod je kapsula duga 7-9 mm, sadrži sterilne sjemenke.

Stanište

Hibrid je koji je 1880. godine nastao križanjem vrsta Tritonia aurea i Tritonia Pottsi. Uzgaja se kao ukrasna biljka na cvjetnim gredicama, na Novom Zelandu se danas čak smatra invazivnom biljkom. Razmnožavanje se sijanjem sjemena ili dijeljenjem lukovica u proljeće ili jesen. Sade se na dubinu 5 cm i na razmak od 15 cm. Biljkama odgovara sunčano stanište, obična vrtna zemlja uz poželjno malo dodanog pijeska radi drenaže i redovito održavanje vlažnosti u fazi rasta.

Etimologija

Latinski naziv roda i vrste potječe od grčke riječi krokos (šafran) i osme (miris), zbog mirisa suhih listova koji kada se urone u toplu vodu daju miris slični šafranu. Na stranim jezicima nazivi su Garten-Montbretie (njem.), crocosmia, montbrétia (fr.), vrtna krokozmija (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija