Preskoči do glavnog sadržaja

Kraljica noći

Selenicereus grandiflorus

Karakteristike

Kraljica noći (Selenicereus grandiflorus (L.) Britton & Rose) je epifitna bilka iz porodice kaktusa (Cactaceae). Stabljike su puzave ili uvijene, granaju se i stvaraju zračno korijenje koje joj pomažu da se čvrsto prilijepi uz podlogu, duge su više od 10 metara a debljine oko 1-3 cm. Cvjetovi su veoma veliki, dugi 17-22 cm, široki do 38 cm, bjelkasti do svijetlosmeđi, mirisom blago podsjećaju na vaniliju. Cvatu noću jednom u godini i to samo otprilike nekoliko sati, a to je negdje krajem proljeća i početkom ljeta. Plod je ovalan, dužine 5-9 cm, bjelkast do crvenkast te prekriven bodljama i dlačicama koje brzo otpadnu.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u Južnoj i Srednjoj Americi. Živi na stablima i stijenama, nalazi se do 700 metara nadmorske visine.

Kao ukrasna biljka relativno je jednostavna. Sadi se u supstrat bogat bogat humusom te drži na polusjenovitom mjesto ili na direktnom suncu. Zalijevanje se i tijekom sezone radi ne prečesto, otprilike jednom tjedno, dok je zimi faza mirovanja te se sukladno tome zalijevanja odgađa. Zimi traži temperaturu od barem 5 °C. Dobro joj je postaviti potporanj kako bi silne stabljike izgledale urednije.

Brzog je rasta a procvate nakon 2-3 godine.

Etimologija

Latinski naziv roda Selenicereus potječe od grčke riječi Selene koja je bila boginja Mjeseca, a njezino ime dano je ovim biljkama zbog cvatnje noću. Druga riječi složenice Cereus označava rod kaktusa i često je dio složenica naziva raznih kaktusa. Ime vrste grandiflorus sastavljeno je od grandis (velik) i florus (cvijet), čime obično ukazuje na velike cvjetove. No, u ovom slučaju je to pomalo nespretno jer po današnjoj taksonomskoj podjeli, cvjetovi su ipak manji od drugih srodnih vrsta unutar roda iako je u fazi opisivanja vrste imala je najveći cvijet. Na stranim jezicima nazivi su vanilla cactus (eng.), cactus vanille, reine de la nuit (fr.), kraljica noči (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija