Preskoči do glavnog sadržaja

Koštan

Echinochloa crus-galli

Karakteristike

Koštan (Echinochloa crus-galli (L.) P.Beauv.) je jednogodišnja biljka iz porodice trava (Poaceae). Stabljike su uspravne ili ukošene, vanjske stabljike mogu biti i polegnute uz zemlju. Narastu do 150 cm visine. Korijenje je dobro razvijeno no plitko. Listovi su dugački do 50 cm, široki 1-2 cm, hrapavi, plosnati, imaju izraženu središnju bijelu žilu. Rukavac je gladak. Cvat se sastoji od 5-15 klasova dužine 2-10 cm. Cvjetovi su s dugačkim nitima prašnika. Cvjetaju od srpnja do listopada. Jedna biljka prosječno u godini stvara 200 – 1000 sjemenki koje zadržavaju klijavost više godina[1] i koje lako raširuju ljudi, voda, ptice i kukci.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen na području tropske Azije i Afrike. Drugdje po svijetu smatra se invazivnom vrstom. Raste na vlažnim mjestima, kultiviranim područjima oranica i vrtova. Pokazatelj je staništa bogatih dušikom, umjereno kiselih i s osrednjom količinom humusa.

Etimologija

Latinsko ime roda Echinochloa potječe od grčkih riječi echinos (jež) i chloe (trava), zbog klasova s bodljastim osima. Ime vrste crus-galli znači pijetlova noga.[2] Na stranim jezicima poznata je kao cockspur, barnyard millet, barnyard grass (eng.), Hühnerhirse (njem.), panic des marais, pied-de-coq (fr.), giavone, panicastrella (tal.), navadna kostreba (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi izdanci i sjemenke. Izdanci se mogu jesti sirovi ili kuhani, a sjeme se može mljeti i koristiti kao dodatak brašnu ili kao nadomjestak za kavu.[3]

Galerija fotografija

Pregled lokacija