Preskoči do glavnog sadržaja

Koraljno drvo

Erythrina crista-galli

Karakteristike

Koraljno drvo (Erythrina crista-galli L.) je listopadno biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Raste u obliku grma ili stabla oko 5-10 m u visinu. Kora debla je debela, crnkasta i gruba. Grane i peteljke su prekriveni oštrim trnjem. Listovi su pernato složeni, nalaze se na dugačkim i tankim peteljkama, sastavljeni su od tri ovalna lapa sjajno zelene boje. Cvjetovi su krupni, jarko crveni, skupljeni u upadljive cvatove koji se javljaju na prošlogodišnjim granama. Cvatu od travnja i svibnja pa sve do jeseni. Bogati su nektarom i posjećuju ih kukci. Plodovi su dugačke i široke mahune koje, kada su zrele, pucaju i oslobađaju nekoliko bubrežastih sjemenke.

Stanište

Porijeklo biljke je Južna Amerika (Argentina, Bolivija, Brazil, Paragvaj, Urugvaj), prisutna je u suptropskim i tropskim područjima, a može se naći i u nekim umjerenim klimatskim zonama. Osim što tamo raste u prirodi, često ga sade u parkovima kao ukrasno stablo. U toplim krajevima može ga se saditi vani ali u hladnijim se uzgaja u posudama i drži na zaštićenom mjestu tijekom zime, ne podnosi mraz.

Razmnožavanje se vrši margotiranjem početkom ljeta, poludrvenastim reznicamaili sjemenom koje je dobro prije sadnje namočiti u mlaku vodu na 1-2 dana ili par sati u toplu vodu. Sjeme proklije za 15-20 dana. Odraslim biljkama odgovara stanište punog sunca ili polusjene, obična ali drenirana zemlja, poželjno s malo pijeska. Zalijeva se redovito, umjereno, samo da se tlo održi vlažnom.

Etimologija

Latinsko ime roda Erythrina dolazi od grčke riječi erythros (crven), zbog boje cvijeta. Na stranim jezicima nazivi su cockspur, coral tree (eng.), eritrina, albero del corallo (tal.), seibo, ceibo (špa.).

Upotreba

Nadzemni dijelovi biljke mogu sadržavati otrovne alkaloide te biljka nije za oralnu upotrebu laicima.

Drvo je meko, slabo i porozno te nema jaku izdržljivost.

Galerija fotografija

Pregled lokacija