Preskoči do glavnog sadržaja

Končasta palma

Washingtonia filifera

Karakteristike

Končasta palma ili kalifornijska lepezasta palma (Washingtonia filifera (Lindl.) H.Wendl.) iz porodice palmovki (Arecaceae). Stablo je do 25 m visoko, uspravno, cilindrično i vitko, u osnovi prošireno. Listovi su skupljeni u rozetu na vrhu, lepezasti su, zeleni, dugi do 150 cm, u početku su uspravni, kasnije su uvijeni prema van, nalaze se na do 1,5 m dugim stapkama koje su u početku gole a kasnije imaju bodlje. Cvjetovi su bijeli, neugledni, skupljeni su u visećim cvatovima na stapkama dugim do 1,5 m. Plodovi su tamnosmeđe, sjajne bobe, duge do 1 cm, sadrže smeđu, plosnatu sjemenku.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u jugozapadnoj Sjevernoj Americi (Kalifornija, Arizona). Uzgaja se kao ukrasno stablo, kod nas je jako raširena uzduž Jadranske obale. Preferira dobro drenirano tlo i dobro podnosi sušu ali ne voli previše vlage jer je dosta podložna truljenju srca palme. Također može tolerirati tla s visokim pH vrijednostima, čak do pH 10. Otporna je na visoke temperature ali također može podnijeti povremene hladnije periode i temperature do -12°C, što je korisno u područjima s blagim zimama.

Razmnožava se sjemenom, ali važno je napomenuti da sjeme može sporije klijati. Mlade biljke sporog su rasta. Kad listovi odumru, suhi su i smežurani te mogu bitiestetski neprivlačni. Preporučuje se da pažljivo micanje kako bi se poboljšao izgled biljke.

Sadi se često za stvaranje egzotičnih i atraktivnih vrtova. Njene visoke, vitke stabljike i impozantna pernata krošnja čine je popularnim izborom za stvaranje tropskog ili mediteranskog ugođaja u vrtovima i parkovima.

Etimologija

Naziv roda Washingtonia dan je u čast prvom predsjedniku SAD-a Georgeu Washingtonu (1732. – 1799.). Na stranim jezicima nazivi su desert fan palm, California palm (eng.), palma californiana (tal.), washingtonia de California (špa.),

Upotreba

Plodovi su jestivi, mogu se konzumirati svježi, kuhani ili sušeni. Sušeni plodovi se ponekad melju u prah i koriste kao dodatak raznim jelima ili u pripremi napitaka.

Vlakna s rubova listova, poznata kao filamenti, nekada su se koristila za izradu raznih proizvoda, kao što su užad i košare.

Galerija fotografija

Pregled lokacija