Preskoči do glavnog sadržaja

Kolkvicija

Kolkwitzia amabilis

Karakteristike

Kolkvicija (Kolkwitzia amabilis Graebn.) je listopadni grm iz porodice kozokrvnica (Caprifoliaceae). Naraste 2-3 m u visinu i širinu. Mladi izboji su gusto dlakavi, kasnije je kora smeđa i ljuskasta, grane su od dužine povijene. Listovi su nasuprotni, široko jajasti, dugi 3-7 cm, nazubljenih rubova, nalaze se na kratkim peteljkama, na licu tamnozeleni i dlakavi, naličje je tek uzduž nervature malo dlakavo. Cvjetovi su zvonasti, pupoljci su tamnoružičasti, otvoreni cvjetovi su blijedorozi s malim žutim mrljicama u unutrašnjosti, veliki oko 1,5 cm. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je izduženo okruglasta čahura, velik 5-6 mm, prekriven čekinjastim dlakama, sadrži jednu sjemenku. Dozrijeva u jesen.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u zapadnoj Kini, kod nas se sadi kao ukrasna biljka u parkovima i vrtovima. Otporna je na sušu, na niske temperature do -20°C, podnosi gradska onečišćenja. Odgovara joj pozicija punog sunca ili polusjena, duboko, svježe i plodno tlo. Orezivanje se vrši nakon cvatnje.

Etimologija

Naziv roda Kolkwitzia dan je prema njemačkom botaničaru Richardu Kolkwitzu (1873. – 1957.). Ime vrste amabilis znači ljubljen, koji je voljen. Na stranim jezicima nazivi su beauty bush (eng.), Kolkwitzie, Perlmuttstrauch (njem.), kolkwitzie ravissante, buisson de beauté (fr.).

Galerija fotografija