Kobeja Cobaea scandens

Carstvo:
Red:
Ericales
Porodica:
Vrsta:
Cobaea scandens
Sinonimi:
Cobaea lasseri Pittier, Rosenbergia scandens (Cav.) House

Karakteristike

Kobeja ili cvijet vilac (Cobaea scandens Cav.) je penjačica iz porodice jurnica (Polemoniaceae). Stabljika naraste do 5 m dužine. Cvjetovi se nalaze na peteljkama dugačkim i do 20 centimetara. Zvonoliki su, veliki, isprava zeleni kasnije plavoljubičasti. Nakon što dobiju ljubičastu boju otpadnu drugi dan. Postoji i sorta bijelih cvjetova. Cvate od lipnja do listopada.

Stanište i uzgoj

Potječe iz tropskih područja Amerike gdje raste kao višegodišnja biljka, dok se kod nas većinom uzgaja kao jednogodišnja. Najbolje uspijeva na sunčanom i toplom položaju. Raste i u polusjeni no tada slabije cvate, traži tlo bogato humusom.

Sije se u ožujku na zatvoreno. Obično sijemo 2-3 sjemenke u posudu za cvijeće. Presađujemo je u vrt ili u veću posudu na balkon nakon što prođu prvi mrazevi, obično polovicom svibnja. Potreban je razmak od 20 do 30 centimetara među biljkama. S obzirom na to da je riječ o penjačici koja dosegne visinu i do 5 metara potreban joj je potporanj. Penje se pomoću vitica prijanjalki.  Traži obilno zalijevanje i gnojidbu. Cvatnja je bogatija na sunčanim mjestima.

Ukoliko želimo da biljka cvate i druge godine zimi je unosimo u zatvoreno.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su cup-and-saucer vine, cathedral bells, Mexican ivy, monastery bells (eng.), Glockenrebe (njem.), cobée grimpante (fr.), vzpenjava kobeja (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli