Preskoči do glavnog sadržaja

Klokanove šape

Anigozanthos flavidus

Karakteristike

Klokanove šape (Anigozanthos flavidus DC.) je višegodišnja zimzelena biljka iz porodice Haemodoraceae. Rizom je kratak i horizontalno položen. Listovi su  duguljasti i uski, dužine do 100 cm, široki do 2 cm. Cvjetovi su cjevasti, prekriveni baršunastim dlačicama, zeleni i žuti, skupljeni do 10 njih zajedno na vrhu bezlisnih visokih stabljika koji rastu iz središta lepeze lista. Cvjetovi privlače ptice koje se hrane nektarom. Cvate od proljeća do jeseni.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u jugozapadnoj Australiji. Nalazi se na rubovima cesta, obalama rijeka i potoka, u plitkim vodama i močvarama te na drugim svjetlim i vlažnim mjestima.

Uzgaja se kao ukrasna biljka. Biljka je otporna, tolerira razne vrsta tla. Životni vijek joj je više od oko 30 godina. Ako je zaštićena od mraza, dobro će uspijevati kako u vrtu tako i u loncima na balkonu. U staklenicima gdje ima povoljne uvjete, može cvjetati tijekom cijele godine.

Može rasti u različitim vrstama tla, uključujući pjeskovita i glinasta tla, tolerira i mokre uvjete bez problema. Manje je podložna gljivičnim bolestima od srodnih vrsta, ali ukoliko se bolest pojavi, lišće se može odrezati do razine tla kako bi se zaustavilo širenje bolesti. A nakon toga, biljka se obično dobro oporavi. Napadi puževa obično su problem samo u ranoj fazi rasta, dok je biljka još mlada. Zahvaljujući rizomu koji je sakriven ispod zemlje, u slučaju požara, suše ili drugih problema, biljka ponovno nikne kada se stvore povoljni uvjeti.

Razmnožava se sjetvom sjemena ili dijeljenjem rizoma. Sjeme se sakuplja početkom proljeća i sije u pjeskovitu mješavinu a proklije za 15-40 dana. Prilikom razmnožavanja rizomima, važno je paziti da odsječeni dio ima zdrav pupoljak.

Etimologija

Naziv roda Anigozanthos potječe iz grčkog jezika, složenica je riječi anises (neravnomjeran, neregularan) i anthos (cvijet), odnosi se na karakterističan izgled cvjetova, koji su neobičnog i nepravilnog oblika, što ih čini prepoznatljivima među biljkama. Ime vrste flavidus (žut) ukazuje na žutu boju izvornog oblika cvjetova. Na stranim jezicima nazivi su kangaroo paw (eng.), Känguru-Pfote, Känguru-Blume (njem.), patte de kangourou (fr.), zampe di canguro (tal.), kengurove šape (ba.). Karakteristična forma cvijeta dovela je do naziva klokanove šape.

Galerija fotografija

Pregled lokacija