Preskoči do glavnog sadržaja

Klice

Uzgoj klica

Klice su odličan dodatak prehrani zimi kad je svježe povrće organskog podrijetla slabo dostupno. Malo mjesta zauzmu te su prikladne za uzgoj i na prozorskoj dasci. Najbolje ih je koristiti sirove jer tako prehrambene vrijednosti ostaju sačuvane, no neke klice (npr. mahunarke) mogu se slobodno i prokuhati. Prilikom pretvorbe sjemenke u klicu snizuje im se sadržaj ugljikohidrata no višestruko se povećava udio bjelančevina, enzima, vitamina i minerala.

Najprikladniji način uzgaja klica je u prilagođenim klijalištima. To su najčešće plitke posude koje na dnu imaju otvor za otjecanje vode ili staklenke koje imaju otvor s obje strane.  Sjemenke se stave unutra, preliju se vodom i to je sve. Gotovo istog trena klica će započeti svoj rast. Ako koristite klijališta koja sakupljaju višak vode u najnižoj posudi, prigodno je tu vodu koristiti za zalijevanje biljaka.

Klijati se mogu mahunarke, žitarice i razne druge sjemenke. Ovdje dokumentiramo naša istraživanja.

Klice lucerne (Medicago sativa)

Klice lucerne (Medicago sativa)

Alfa-alfa ili lucerna vjerojatno je najjednostavnija biljka za uzgoj klica. Klice alfa-alfe bogate su bjelančevinama, kalcijem, vitaminima B skupine te vitaminima C, D, E i K.  Najčešće se koristi za prehranu domaćih životinja te je kvalitetna krmna hrana.

Klijanje traje 6-8 dana.

Klice piskavice (Trigonella foenum graecum)

Klice piskavice (Trigonella foenum graecum)

Klice sjetvenog podlanka (Lepidium sativum)

Klice sjetvenog podlanka (Lepidium sativum)

Klijanje sjetvenog podlanka ili kresa zahtijeva malo drugačiji pristup. Njega nije moguće uzgajat u klijalištima, zbog sluzi koje sadrži voda će postati gusta i neće moći otjecat kroz otvore.

Klice treba staviti na komad gaze na tanjuriću i prskati vodom više puta dnevno. Zbog toga on je nešto zahtjevniji za klijanje, ali jedna je od najukusnijih klica koja svojom blago paprenog svježinom podsjeća na rotkvicu.

Klice mungo graha (Vigna radiata)

Klice mungo graha (Vigna radiata)

Klice suncokreta (Helianthus annuus)

Klice suncokreta (Helianthus annuus)

Prije konzumiranja prikladno im je maknuti ostatke kožice. Dovoljno je klijati 2 dana.

Klice chia (Salvia hispanica)

Klice chia (Salvia hispanica)

Chia je jednogodišnja biljka porijeklom iz Srednje Amerike. Njezine malene sjemenke su jestive, vrlo su ukusne i bogate su omega 3 masnim kiselinama. Nažalost, njihovo klijanje ne preporučujemo. Nisu jestive jer su vrlo neugodnog okusa i naša topla preporuka je da ih izbjegavate. Ukoliko ih ipak želite probati, zbog količine sluzi koju sadrže potrebno ih je klijati na gazi kao i klice kresa.

Pregled lokacija