Preskoči do glavnog sadržaja

Klerodendron

Clerodendron trichotomum

Karakteristike

Klerodendron ili zvjezdasti kobnjak (Clerodendron trichotomum Thunb.) je listopadno stablo iz porodice usnača (Lamiaceae). Raste kao nisko stablo do 6 metara visine, no ide dosta u širinu. Listovi su nasuprotno smješteni, veliki, srcoliki, cjeloviti i nalaze se na dugim peteljkama. Mali cvjetovi nalik jasminu skupljeni su u grozdove na vrhu stabljike. Crvene su čaške, vjenčić je bijeli. U vrijeme cvatnje u kolovozu intenzivno i ugodno mirišu, a pogoduje im ljetna toplina koja miris još više intenzivira. Nakon cvjetanja stablo i dalje ostaje dekorativno zahvaljujući tamnoplavim bobicama okruženima intenzivnim, crvenim palistićima koji ostaju na stablu i tokom zime.

Prirodno raste na području istočne i južne Azije (Kina, Koreja, Japan., Indija..), kod nas se sadi pojedinačno ili u skupinama u parkovima i dvorištima kao dekorativno stablo te zbog mirisnih cvjetova.

Etimologija

Latinsko ime roda Clerodendrum potječe od grčkih riječi kleros (sudbina, sreća) i dendron (stablo). Ime je dao otac taksonomije Carl Linnaeus zbog njegove nepredvidljive upotrebe u medicini što je kao rezultat mogao biti uspjeh u izliječenju ili otrovanje. Zbog toga su poznati njegovi drugi nazivi kao stablo sudbine, stablo sreće ili stablo nesreće. Strani nazivi su harlequin glorybower, glorytree, peanut butter tree,  tree of good fortune, tree of bad fortune (eng.), arbre du clergé, clérodendron (fr.), clerodendro (tal.), arbol del destino, clerodendro japonés (špa.), navadni usodnik (slo.).

Uzgoj

Sjemenke je najbolje sijati početkom proljeća u teglice na zaštićeno, u rahlu i dobro dreniranu zemlju u koje je dodano malo pijeska. Kako biljke rastu prema potrebi ih se presađuje te postupno povećava prostor za rast. Može ih se razmnožavati i reznicama. Sadnice se obilno i redovito zalijevaju dok ne ojačaju. Odgovara im sunčan prostor, na prostoru zaštićenom od jakih naleta vjetra.

Upotreba

Sigurni smo da bi vrlo mirisni cvjetovi, ako već nisu, našli primjenu u parfemskoj industriji. Miris im je intenzivan, ženstven, zasićen – slično kao miris pravog jasmina.

Galerija fotografija

Pregled lokacija