Preskoči do glavnog sadržaja

Kivi

Actinidia chinensis

Karakteristike

Aktinidija, kivika ili kivi (Actinidia chinensis Planch.) je višegodišnja listopadna biljka iz porodice aktinidijevki (Actinidiaceae). Stabljike su duge do 8 metara, penju se i čvrsto se ovijaju oko potpornja. Mlade grane su dlakave. Listovi su naizmjenični, spiralno raspoređeni, okruglasti ili srcoliki, dugi 8-12 cm, kožasti, nazubljenih rubova ili rjeđe cjeloviti, na licu tamnozeleni i glatki, naličje je bjelkasto dlakavo, nalaze se na dugim peteljkama. Dvodomna je biljka, razlikujemo muške i ženske biljke. Cvjetovi su jednospolni, pravilni, pojedinačni ili skupljeni po 2-3, krupni, promjera 3-4 cm. Čašku čine 5 zelenih lapova, vjenčić je građen od pet žućkastobijelih latica, prašnici su mnogobrojni kao i tučci. Muški cvjetovi imaju mnogobrojne prašnike a tučak im je zakržljao, dok je kod ženskih cvjetova obrnuto. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je okruglasto izdužen, dug 3-6 cm, prekriven tankom, smeđom, dlakavom kožicom, u unutrašnjosti zelen i sočan, sadrži mnogobrojne sitne, jajaste, crne sjemenke. U jednom plodu ima ih više od 1000.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u Kini, kod nas se uzgaja radi ukusnih plodova. Otporan je na mraz, traži sjenu, vlažno mjesto i višu relativnu vlažnost zraka. Razmnožava se sjemenom koje traži stratifikaciju, reznicama ili položenicama.

Ime vrste chinensis ukazuje na izvorno stanište biljke. Na stranim jezicima nazivi su uglavnom kiwi, na njemačkom je poznata kao Chinesischer Strahlengriffel.

Upotreba

Jestivi su plodovi, sočni su, blago kiselkastog okusa i bogati vitaminima. Kožica se prije konzumiranja odstrani, osim njezina guljenja nekima je lakše plodove prerezati na pola i sočnu unutrašnjost vaditi žlicom.

Galerija fotografija

Pregled lokacija