Kitnjasta zečica Physoplexis comosa

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Vrsta:
Physoplexis comosa
Sinonimi:
Phyteuma comosum L., Rapunculus comosus (L.) Mill., Syntoma comosum (L.) Dalla Torre & Sarnth., Schellanderia carinthiaca Francisci

Karakteristike

Kitnjasta zečica (Physoplexis comosa (L.) Schur) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice zvončića (Campanulaceae). Naraste do 15 cm visine. Listovi su tamno plavkastozeleni, ovalni ili lancetasti, sjajni, rjeđe ali jače nazubljenih rubova, nalaze se na dugoj peteljci i rastu u obliku prizemne rozete. Cvjetovi su dvospolni, blijedoljubičasti, skupljeni u guste cvatove velike oko 2 cm. Cvatu od lipnja do kolovoza, oprašuju ih kukci. Plod je kapsula, sadrži sitne sjemenke koje rasprostranjuju mravi.

Stanište

Rasprostranjena u južnoj i srednjoj Europi, raste u brdskim i planinskim područjima na zemljištima siromašnim dušikom. Strogo je zaštićena biljka kako kod nas, tako i u okolnim zemljama (Italija, Austrija). Uzgaja se kao ukrasna biljka u kamenjarima. Razmnožava se sjemenom krajem ljeta ili u ranu jesen koje se sije na zaštićeno mjesto i presađuje u proljeće kada biljke malo narastu. Odgovara joj svijetlo stanište zaštićeno od jakih sunčevih zraka, rahla i dobro drenirana zemlja bogata vapnom, zemlja se u toplim mjesecima održava vlažnom.

Etimologija

Ime vrste comosa znači jako dlakav, pramenast.[1] Na stranim jezicima nazivi su tufted horned rampion (eng.), Schopfteufelskralle (njem.), physoplexis chevelue (fr.), raponzolo di roccia (tal.), šopasti repušnik (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli