Kišna glista Lumbricus terrestris

Carstvo:
Koljeno:
Annelida
Red:
Haplotaxida
Porodica:
Vrsta:
Lumbricus terrestris

Karakteristike

Kišna glista ili obična gujavica (Lumbricus terrestris L.) je kolutićevac iz porodice gujavica (Lumbricidae). Tijelo im je valjkasto, na trbušnoj strani malo spljošteno, dugo 25-35 cm, sivosmeđe do crvenkaste boje zbog hemoglobina koji nosi kisik u krvi. Sastavljeno je od puno članaka i na svakom članku osim prvog i zadnjeg nalazi se osam hitinskih četina koje im služe za kretanje i ukopavanje. Prednji dio gliste od stražnjice malo teže se razlikuje, svaki članak izgleda završetak tijela im je više plosnat. Ukoliko ostane bez dijela tijela može ga posve obnoviti.

Hrane se biljnim otpadom kao što su otpali listovi, stabljike i mrtvo korijenje, mrtvim insektima i životinjskim izmetom a izbacuju probavljeni materijal u obliku rahle zemlje što je odlična podloga za rast novih biljaka. Za tlo su korisne jer ga prozračuju kopanjem tunela. Na površini jednog hektara nalazi se do 100 000 – 200 000 glisti koje u tijeku jedne sezone prerade 22 000 zemlje.[1]

Razmnožavanje

Kišne gliste su dvospolci, sadrže muške i ženske spolne organe premda se ipak moraju pariti s drugim glistama da se razmnože a istovremeno obje gliste oplode jedna drugu. Pare se noću, kroz cijelu godinu ukoliko su uvjeti povoljni. Jajašca se izležu dan nakon parenja u čahure a mlade gliste izlaze nakon 30 ili više dana ovisno o uvjetima. Spolno zreli postaju nakon 6-18 mjeseci.

Imaju velik broj predatora od ptica, raznih sisavaca, gmazova, kukaca itd.

Stanište

Prirodno su rasprostranjene na području cijele Europe, no danas ih se može naći svugdje u svijetu. Staništa su im livade, pašnjaci, obrađena polja, šume nizinskih i brdskih područja. Nepoznata je njihova dugovječnost iako su u zarobljeništvu živjeli oko šest godina. Žive obično u površinskom dijelu tla, međutim kopaju hodnike i do 2 m dubine. Veći dio života provedu u zemlji dok danju izlaze na površinu samo kada su primorane zbog jake kiše napustiti svoje stanište. Izlaze iz razloga što voda u zemlji začepi sve sitne rupice i u takvoj zemlji gliste ne mogu disati.

Galerija fotografija

Podijeli