Preskoči do glavnog sadržaja

Kineski bisernjak

Exochorda racemosa

Karakteristike

Kineski bisernjak (Exochorda racemosa (Lindl.) Rehder) je listopadni grm iz porodice ruža (Rosaceae). Stabljike su većinom uspravne, tanke i savijene, tvore rijetku krošnju, narastu 2-4 m visine. Listovi su naizmjenični, jednostavni, izduženo ovalni, cjelovitih rubova, zaobljenih na vrhu i tek sićušno ušiljeno, na licu svijetlozeleni, naličje je žućkastozeleni, dugi 4-6 cm, široki 1-2 cm. Pupoljci su bijeli, okruglasti, izgledaju poput bisera. Cvjetovi su bijeli, promjera 3-4 cm, okruglastih latica, imaju mnogobrojne prašnike, skupljeni su po 6-10 u grozdaste cvatove. Cvatu u travnju i svibnju. Plod je drvenasta kapsula velika oko 8mm.

Stanište

Rasprostranjen je u istočnoj Kini i Japanu. Sadi se kao ukrasna biljka, razmnožava se sjemenom ili reznicama. Odgovara mu svježe, dobro drenirano tlo i sunčano mjesto ili polusjena, otporan je na sušu i na niske temperature do -15˜°C. Zahtijeva malo brige, orezuje se ukoliko je potrebno nakon cvatnje čime se uklanjaju stare grane kako bi se mladi izboji potaknuli na rast.

Etimologija

Latinski naziv roda Exochorda potječe od grčke riječi exos (vanjski) i chorde (nit).[1] Ime vrste racemosa znači grozdast.[2]  Na stranim jezicima nazivi su common pearlbush (eng.), rozdasta belika (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija