Kavkaska potočnica Brunnera macrophylla

Carstvo:
Red:
Boraginales
Porodica:
Vrsta:
Brunnera macrophylla
Sinonimi:
Anchusa myosotidiflora Lehm., Brunnera myosotidiflora (Lehm.) Steven, Myosotis macrophylla Adams

Karakteristike

Kavkaska potočnica (Brunnera macrophylla (J. F. Adams) I. M. Johnst.) je trajna zeljasta biljka iz porodice oštrolista (Boraginaceae). Uspravnog je rasta, naraste oko 30-45 cm visine, širine do 60 cm. Listovi su naizmjenični, jednostavni, svijetlozeleni, krupni, veliki oko 15-20 cm, ovalno lancetasti, srcolike osnove, obrasli sitnim dlačicama, imaju dugu peteljku. Cvjetovi su dvospolni, plavi, mnogobrojni, promjera 5 mm, skupljeni u razgranate cvatove koji nadvisuju listove. Prašnici su u unutrašnjosti vjenčića na kratkim prašničkim nitima. Cvatu od travnja do lipnja.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u zapadnoj Aziji na Kavkazu, raste u šumama od brdskog do planinskog pojasa. Uzgaja se kao ukrasna biljka za pokrivanje tla, odgovara joj polusjenovito ili sjenovito i vlažno tlo. Razmnožavanje se vrši dijeljenjem u proljeće a uspješno se i samo samostalno zasije.

Postoje raznoliki kultivari koji se razlikuju u boji cvjetova ili prema listovima koji su ošarani bjelkasto ili srebrnasto, primjerice značajan je “Variegata” koji ima rubove listova išarane bijelom bojom. Takve obojene kultivari nije preporučljivo držat na direktnom suncu kako ne bi posmeđili.

Etimologija

Naziv roda Brunnera dan je u čast švicarskom botaničaru Samuelu Brunneru (1790. – 1844.). Ime vrste macrophylla ukazuje na velike listove. Na stranim jezicima nazivi su Siberian bugloss, great forget-me-not, largeleaf brunnera (eng.), Großblättriges Kaukasusvergissmeinnicht (njem.), brunnère à grandes feuilles, myosotis du Caucase (fr.), velelistna kavkaška potočnica (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli