Preskoči do glavnog sadržaja

Katalpa

Catalpa bignonioides

Karakteristike

Katalpa (Catalpa bignonioides Walter) je listopadno stablo iz istoimene porodice katalpa (Bignoniaceae). Naraste do 18 metara visine tvoreći široku krošnju. Kora je svijetlosmeđa, u starosti gruba. Listovi su nasuprotni, jednostavni, ogromni, veliki 20-30 cm, srcoliki pri osnovi, cjelovitog ruba, usko ušiljeni na vrhu, dlakavi na naličju, neugodnog mirisa kada se smrve među prstima, nalaze se na dužoj peteljci a stvaraju se dosta kasno u odnosu na druga listopadna stabla. Cvjetovi su bijeli, na donjoj usni imaju izražene žute mrlje i mnogo smeđih pjega, pomalo sliče listovima divljeg kestena. Skupljeni su uspravne, piramidalne metlice i cvatu u lipnju i srpnju. Plod je viseća mahuna duga do 50 cm, u početku je ljepljiva i zelene boje, kasnije kako dozrijeva postane sivosmeđa. Sadrži brojne male, plosnate sjemenke od kojih svaka sadrži krila kako bi se lakše na vjetru rasprostranila. Mahune i kada dozre održe se na stablu i preko zime.

Stanište

Porijeklom je iz Sjeverne Amerike. Kod nas se često uzgaja kao ukrasno drvo u parkovima i na drugim gradskim površinama. Za uzgoj im odgovara vlažna, dobro drenirana, plodna zemlja na sunčanom mjestu te zaštićena od jakih vjetrova. Otporna je na gradska onečišćenja. Razmnožava se sjemenom ili drvenastim reznicama. Sjemenke imaju dobru klijavost, a biljka brzo raste.

Vrlo je dobra medonosna biljka, pčelama daje dosta nektara i malo cvjetnog praha.

Etimologija

Naziv roda Catalpa dolazi od kutuhlpa što je naziv Sjevernoameričkih indijanaca za stablo.[1] Francuski botaničar Joseph Pitton de Tournefort (1656. – 1708.) dao je ime vrste bignonioides prema svom štićeniku, francuskom svećeniku i bibliotekaru Jean-Paul Bignonu (1662. – 1743.).[2] Zbog izgleda koji podsjećaju na duguljaste cigare, katalpa je još poznata i pod nazivom cigaraš. Na stranim jezicima nazivi su southern catalpa, cigar tree, Indian bean tree (eng.), Gewöhnlicher Trompetenbaum (njem.), arbre aux haricots, catalpa boulec catalpa commun (fr.), albero dei sigari (tal.), catalpa común, árbol Indio (špa.), ameriška katalpa, cigarar (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija