Kasna crnica Odontites vulgaris

Carstvo:
Red:
Lamiales
Vrsta:
Odontites vulgaris
Sinonimi:
Euphrasia odontites L, Euphrasia rubra Baumg., Odontites serotinus Dumort.

Karakteristike

Kasna crnica (Odontites vulgaris Moench) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice zijevalica (Scrophulariaceae). Stabljika je uspravna, jako razgranata, prekrivena kratkim dlakama, naraste do 50 cm visine. Listovi su nasuprotni, dugi 2-3 cm, nazubljenog ruba, ušiljenog vrha i dlakavi. Cvjetovi su dvospolni, nalaze se na kratkim stapkama, skupljeni uzduž gornjih dijela izboja u klasastim cvatovima i svi su cvjetovi okrenuti na jednu stranu. Vjenčić je sastavljen od dvije usne blijedoljubičaste boje. Prašnika ima 4, antere su im dlakave. Cvate od lipnja do listopada, cvjetovi traju oko 20 dana. Plod je dlakavi tobolac koji sadrži brojne jajolike sjemenke. Sjemenke raznose mravi.

Dobra je medonosna biljka a njezin med je zatvorenožut.[1]

Stanište

Rasprostranjena je biljka na području gotovo cijele Europe. Raste na kiselkastim tlima, kao korov na oranicama, pašnjacima, nalazimo je uz puteve i ceste, pored šuma. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Odontites potječe od grčke riječi odous, gen. odontos (zub), zbog upotrebe biljke za liječenje zubobolje,[2] naziv znamo zahvaljujući zapisima antičkog pisca Plinija Starijeg (23. – 79.). Ime vrste vulgaris znači običan, uobičajen, čest. Na stranim jezicima poznata je kao red bartsia (eng.), Roter Zahntrost (njem.), perlina rossa (tal.).

Galerija fotografija

Podijeli