Preskoči do glavnog sadržaja

Kanarska ivančica

Argyranthemum frutescens

Karakteristike

Kanarska ivančica (Argyranthemum frutescens (L.) Sch.Bip.) je zeljasta trajnica iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljike su razgranate, naraste do 80 cm visine. Listovi su razdijeljeni, zeleni ili zelenkastosivi, ovalno kopljasti, dugi 1-8 cm, široki 4-6 cm. Cvate od svibnja do rujna. Cvjetovi su pojedinačni, krupni, promjera oko 6 cm, mirisni.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na Kanarskim otocima u sjeverozapadnoj Africi. Uzgaja se kao jednogodišnja ukrasna biljka u vrtovima i parkovima ili se uzgaja kao trajnica u ukrasnim loncima te se dolaskom hladnih jesenskih dana unosi u kuću na zaštićeno mjesto minimalne temperature 10°C. Razmnožava se sjemenom koje se sije u ožujku ili travnju, ili reznicama. Biljkama je potrebno omogućiti sunčano stanište, dobro drenirano zemljište, nisu otporne na sjenovita, na hladna područja i jake vjetrove.

Etimologija

Latinski naziv roda Argyranthemum potječe od grčke riječi argyros (srebro) i anthemon (cvijet), srebrni cvijet. Ime vrste frutescens ukazuje na žbunasti rast biljke. Na stranim jezicima nazivi su Paris daisy, marguerite, marguerite daisy (eng.), Strauchmargerite (njem.), chrysanthème frutescent, marguerite de Paris (fr.), margherita delle Canarie (tal.), magarza (špa.), marjetka, grmasta marjeta, grmasta ivanjščica (slo.).

Galerija fotografija