Preskoči do glavnog sadržaja

Kalifornijska toreja

Torreya californica

Karakteristike

Kalifornijska toreja (Torreya californica Torr.) je zimzeleno stablo iz porodice Cephalotaxaceae. Naraste u prosjeku 15-20 m visine, krošnja je u mladosti piramidalna, poslije postane okruglasta. Deblo je prosječno do 1 metar u promjeru, kora je smeđesiva, slabo uzdužno ispucana. Grane su nasuprotne. Listovi su igličasti, linearni, kruti, na vrhu imaju sićušnu bodljicu, dugi 3-5 cm, široki oko 3 mm, na licu su sjajni i tamnozeleni, na naličju imaju dvije žute pruge a mladi listovi su žutozeleni, neugodnog su mirisa kada se zgnječe među prstima, smješteni su u dva reda na izbojima i u osnovi su uvijeni, na stablu ostaju 3-4 godine. Stablo je dvodomno, rjeđe jednodomno i cvjetovi su jednospolni. Muški češerići su jajasti, veliki 5-7 mm, nalaze se na kratkim peteljkama na donjoj strani izboja. Ženki češeri su sjedeći, pojedinačni ili skupljeni po 2-5. Sjemenke su jajaste, svijetlozelene, velike 2-5 cm, obavijene su mesnatim ovojem koji je u početku svijetlozelen, kasnije postane tamnoljubičaste Dozrijevaju 18 mjeseci nakon oprašivanja.

Stanište

Rasprostranjena je u zapadnoj Sjevernoj Americi gdje raste u Kaliforniji u nizinskim područjima. U Europu je unešena 1851. godine. Sadi se kao ukrasna biljka premda nije česta. Razmnožava se sjemenom i vegetativno reznicama i cijepljenjem obično na vrste roda Cephalotaxus. Odgovara joj vlažno tlo, može rast kako u suncu, tako i u polusjeni ili sjeni. Mlade sadnice ne podnose mraz a i odrasli primjerci nisu otporni na dugotrajan mraz. Sporog je rasta, može rasti nekoliko stoljeća. Najstarije stablo prema godovima debla izračunato je na 480 godina, dok je najviše stablo izmjereno na 32 metara visine.

Etimologija

Naziv roda dan je prema američkom botaničaru Johnu Torreyu (1796. – 1873.) koji je otkrio stabla oko 1830. godine. Ime vrste californica ukazuje na izvorno stanište Kalifornije. Na stranim jezicima nazivi su California torreya, California nutmeg (eng.), Kalifornische Nusseibe (njem.), muscadier de Californie (fr.), torreya de California (špa.), kalifornijska toreja (slo.)

Rod sadrži 6 vrsta.

Upotreba

Jestive su sjemenke, bogate su masnim kiselinama, mogu se jesti sirove ili termički obrađene.

Galerija fotografija

Pregled lokacija