Preskoči do glavnog sadržaja

Kalateja

Calathea crocata

Karakteristike

Kalateja (Calathea crocata E.Morren & Joriss.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Marantaceae. Stabljika je uspravna, naraste do 50 cm visine. Listovi su duguljasti, rastu iz rizoma biljke na uspravnim, visokim i mesnatim stapkama, cjelovitog su ali valovitog ruba. Narančasti cvjetovi stvaraju se na dugim stapkama u podnožju stapka u proljeće i u rano ljeto, ostaju na biljci do dva mjeseca.

Stanište i uzgoj

Prirodno rastu na tropskom šumskom području Južne i Srednje Amerike (Brazil, Kolumbija, Peru, Meksiko), kod nas se uzgajaju kao ukrasne sobne biljke.

Bijlke se drže na toplom mjestu, cijenjene su radi dekorativnih listova. Odgovara joj polusjenovito stanište, posebice je potrebna zaštita ljeti od direktnog sunca te u godini minimalna sobna temperatura zimi barem 16°C, u suprotnome kod nižih temperatura će listovi otpasti. Vole vlažnu zemlju i potrebno ih je redovito zalijevati. Razmnožavanje vršimo dijeljenjem rizoma u proljeće. Prihranjujemo je dva puta mjesečno.

Etimologija

Latinsko ime roda Calathea potječe od grčke riječi kalathos (košara) zbog oblika cvata nekih vrsta ili jer su se od listova izrađivale košare ili od grčkih riječi kalos (lijep) i anthos (cvijet).[1]

Galerija fotografija

Pregled lokacija