Kalanchoe Kalanchoe daigremontiana

Carstvo:
Red:
Saxifragales
Porodica:
Vrsta:
Kalanchoe daigremontiana
Sinonimi:
Bryophyllum daigremontianum

Karakteristike

Kalanchoe (Kalanchoe daigremontiana Raym.-Hamet & H.Perrier) je sukulentna biljka iz porodice tustika (Crassulaceae). Naraste do 1 metar visine stvarajući izmjenične listove duge i do 20 cm. Listovi su mesnati, tamnozeleni s gornje strane, blijedi s vanjske, uvučeni prema unutra i s vanjske strane prekriveni purpunim mrljama. Na vrhovima listova tvore nove mlade izdanke koji su toliko nestrpljivi da, još držeći se za listove, u zraku stvaraju sitno korijenje i pripremaju se za samostalan rast. Kada izdanci padnu na vlažnu zemlju, već su tako spremni za rast. Uzduž ruba lista stvaraju se brojni mladi izdanci.

Stanište

Prirodno raste na Madagaskaru, otočnoj državi na jugoistočnoj strani Afrike. Na stranim jezicima nazivi su mother-of-millions, mother-of-thousands, alligator plant, Mexican hat plant (eng.), kalanchoé de Daigremont (fr.), aranto, espinazo del Diablo (špa.), velika živorodka (slo.).

Uzgoj

Razmnožava se malim biljčicama koje joj rastu na listovima. Ako ih lagano otresete one već padnu na tlo i prihvate se malim korijenčićima bez problema, tako da uz majku često raste mnogo malih biljčica. Biljku je vrlo lako njegovati -nije joj potrebno ama baš ništa. Nismo ih nikada gnojili a kao sukulentna biljka zahtjeva vrlo malo vode. Naše kalanchoe držimo kao sobne biljke no na proljeće i ljeto iznosimo ih na terasu premda ih držimo na sjenovitom mjestu zaštićenom od jakog sunca. Ponekad tada padnu jake kiše i posve natope biljku, no čini se da joj to ne smeta.
Iako se navodi da naraste do 1 metar, naše biljke u tegli jedva prelaze tridesetak cm.

Upotreba

Zbog glikozida koji sadrži svi dijelovi biljke otrovni su za djecu i kućne ljubimce.

Galerija fotografija

Podijeli