Kalanchoe Kalanchoe daigremontiana

Carstvo:
Red:
Saxifragales
Porodica:
Vrsta:
Kalanchoe daigremontiana
Sinonimi:
Bryophyllum daigremontianum

Karakteristike

Kalanchoe, kalanhoja ili vražji hrbat (Kalanchoe daigremontiana Raym.-Hamet & H.Perrier) je sukulentna biljka iz porodice tustika (Crassulaceae). Stabljika je nerazgranata, naraste do 1 metar visine stvarajući izmjenične listove duge i do 20 cm. Listovi su mesnati, tamnozeleni s gornje strane, blijedi s vanjske, uvučeni prema unutra i na naličju grimizno prošarano i prekriveno purpunim mrljama. Na vrhovima i uzduž rubova listova stvaraju se nove mladice koje su toliko nestrpljive da, još držeći se za listove, u zraku stvaraju sitno korijenje i pripremaju se za samostalan rast. Kada izdanci padnu na vlažnu zemlju, već su tako spremni za rast.

Stanište

Prirodno raste na Madagaskaru, otočnoj državi na jugoistočnoj strani Afrike.

Uzgoj

Razmnožava se malim biljčicama koje joj rastu na listovima. Ako ih lagano otresete one već padnu na tlo i prihvate se malim korijenčićima bez problema, tako da uz majku često raste mnogo malih biljčica. Biljku je vrlo lako njegovati, ljeti joj odgovara obilno zalijevanje i prema želji prihranjuje se svaka dva tjedna blagim tekućim gnojivom. Naše kalanchoe držimo kao sobne biljke no na proljeće i ljeto iznosimo ih na terasu premda ih držimo na polusjenovitom mjestu zaštićenom od jakog sunca.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su mother-of-millions, mother-of-thousands, alligator plant, Mexican hat plant (eng.), kalanchoé de Daigremont (fr.), aranto, espinazo del Diablo (špa.), velika živorodka (slo.).

Upotreba

Zbog glikozida koji sadrži svi dijelovi biljke otrovni su za djecu i kućne ljubimce.

Galerija fotografija

Podijeli