Preskoči do glavnog sadržaja

Kala

Zantedeschia aetiopica

Karakteristike

Kala (Zantedeschia aethiopica (L.) Spreng.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kozlačevka (Araceae). Rizom je mesnat i snažan te iz njega biljka stvara duge stapke, uspravne peteljke i velike zelene, sjajne i glatke listove visoke do 80 cm. Cvat se također stvara na dugim stapkama visine do 25 cm a javlja se u sobnom uzgoju krajem zime. Sastoji se od klipa karakterističnog za kozlace koji je obavijen velikim, bijelim zaštitnim listom.

Postoje i razni kultivari kojima je cvijet obojen u različite boje.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u južnoj Africi, kod nas se uzgaja kao sobna biljka.

Kala se razmnožava sjetvom sjemena, dijeljenjem ili reznicama korijena. U svi slučajevima najprikladnije vrijeme je u proljeće. Sije se rijetko jer će trebati prostora da formira zadebljane podanke.

Zalijevanje ljeti može biti obilno. Iako se uzgaja kao sobna biljka, tokom ljeta držimo je vani na svjetlom prostoru no ipak podalje od direktne sunčeve svjetlosti. Cvate krajem siječnja, a prethodi mu i bujanje listova koji kao da su se odjednom probudili i počeli rasti. Zbog manjka svježeg zraka i zbog suhog zraka zimi mogu je napasti lisne uši.

Etimologija

Rod je imenovan prema talijanskom botaničaru i fizičaru Francescu Zantedeschiju (1773. – 1846.). Unatoč latinskom imenu aethiopica, kala nije porijeklom iz područja Etiopije već potječe iz močvarnih područja Južne Afrike. Na stranim jezicima nazivi su calla lily, arum lily (eng.), calla, richarde (fr.), calla (tal.), alcatraz, cala, cala de Etiopía (špa.), navadni škrnicelj (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija