Kadifica Tagetes

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Potporodica:
Asteroideae

Karakteristike

Kadifica (Tagetes) je rod jednogodišnjih ili višegodišnjih biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). Jedan su od najpoznatijih cvjetnica, možemo je naći gotovo u svakom vrtu. Stabljika je kod nekih vrsta razgranata što čitavoj biljci daje grmolik izgled. Listovi su perasti, građeni od kopljastih liski. Cvjetovi mogu biti jednostruki ili puni raznih nijansi žute, narančaste i crvenkastosmeđe boje. Bogato cvate cijelo ljeto sve do prvih mrazeva. Cvjetove salijeću pčele sakupljajući dosta nektara i peluda. Uzgaja se kao ukrasna biljka u cvjetnjacima i parkovima, te kao korisna biljka u vrtovima.

Latinsko ime roda Tagetes potječe od etruščanskog božanstva Tagesu.[1]

Klima i stanište

Nezahtjevna je biljka. Najviše voli sunčani položaj, no zadovoljit će se i gredicom u polusjeni. Prihvaća razne vrste tla.

Njega, zaštita i gnojidba

Najlakše ju je sijati u travnju direktno u vrt. Uspješno nikne, kod guste sjetve može se bez problema presaditi. Ne zahtijeva gotovo nikakvu njegu.
Podnijet će jako ljetno sunce. Dobro ju je povremeno zaliti. Premda uspješno podnosi sušu, primjećujemo da je ove godine, zbog obilja kiša, kvalitetnija nego prijašnjih godina. Bolje je nikla, svuda po vrtu mogle su se naći male kadifice, obilato cvate, stabljike su razgranatije a listovi veći i kvalitetniji.
Ocvale glavice uklanjamo kako bi smo potaknuli daljnju cvatnju. Na kraju sezone ostavimo nekoliko cvjetova da se osuše kako bi smo pokupili sjeme. Ukoliko zaboravimo, nema nikakvih problema jer će se kadifica uspješno sama zasijati.

Sorte

  • Tagetes erecta (afrička kadifica): visoka je od 30 cm do 1 m. Cvate od ljeta do početka jeseni. Cvjetovi su blijedožuti do tamnonarančasti, promjera 5 cm.
  • Tagetes patula (francuska kadifica): naraste od 15 do 30 cm. Cvjetovi su manji nego kod prethodne vrste, mogu biti žute, narančaste, crvene ili crvenosmeđe boje.
  • Tagetes signata: visine od 15 do 20 cm. Cvjetovi su mali i jednostavni.

Biološki savjeti i mješovite kulture

Kadifica nije samo ukrasno cvijeće već ima važnu ulogu u svakom bio vrtu. Potiče rast i zdravlje drugih biljaka, izlučivanjem određenih fitonicida učinkovita je protiv glistaca (nematoda).

Galerija fotografija

Podijeli