Preskoči do glavnog sadržaja

Juka

Yucca gloriosa

Karakteristike

Juka (Yucca gloriosa L.) je trajna zimzelena biljka iz porodice agava (Agavaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, naraste do 250 cm visine. Tvori mnogobrojne, kožaste, jako šiljate listove, dugačke i do 70 cm. Cvjetovi su bijeli, krupni, zvonolikog oblika, viseći, gusto su skupljeni u uspravne metličaste cvatove visoke i preko 2 metra. Prašnici su bijeli i debeli, ima ih 6. Cvate od lipnja do rujna. Plod je smeđi, dug 5-8 cm, širok oko 2,5 cm, sadrži crne sjemenke.

Stanište

Prirodno raste u dijelovima jugoistočne Sjeverne Amerike. Zbog zanimljivog izgleda sadi se kod nas kao dekorativna biljka u dvorištima.

Uzgoj

Razmnožamo je diobom u proljeće. Odgovara joj sunčano područje te hranjiva i propusna zemlja no juka sporo raste i ne cvate nužno svake godine. Odlično podnosi nisku temperaturu te se i u kontintentalnom području može uzgajati vani. Zimi bi bilo dobro maknuti debeo sloj snijega ako padne a u proljeće odrezati listove koji su posmeđili i postali neugledni. Listove je teško orezivati jer su jako čvrsti i snažno bodljikavi, no time biljku malo pomladimo te otkrijemo deblo čime dodatno biljka dobiva na ljepoti.

Od kultivara najpoznatiji je “Variegata” koji ima žutozelene listove.

Etimologija

Ime vrste gloriosa latinska je riječ te znači veličanstvena. Na stranim jezicima nazivi su Kerzen-Palmlilie (njem.), daga española, chamagra del Perú, yuca brillante (špa.),

Upotreba

Od listova struganjem i ispiranjem mogu se dobiti vlakna od kojih se može napraviti uže i razne tkanine.

Galerija fotografija

Pregled lokacija