Preskoči do glavnog sadržaja

Jiaogulan

Gynostemma pentaphyllum

Karakteristike

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum (Thunb.) Makino) je zeljasta biljka penjačica iz porodice tikva (Cucurbitaceae). Listovi su nazubljeni i peterodijelni su, što je karakteristično za vrstu pošto postoje i vrste s 3 ili 7 listova. Liske su jajaste, nazubljenih rubova, nalaze se na vrlo kratkim peteljkama. Cvjetovi su sićušni, svijetložućkasti, cvatu u srpnju i kolovozu. Plodovi su sitne crne bobice.

Stanište

Prirodno raste u zemljama istočne Azije (južna Kina i Koreja, sjeverni Vijetnam, Japan), u šumama nizinskih područja pa sve do planinskih mjesta 3200 m. n. Od nedavno se može naći i na našem tržištu kao male sadnice. Najstariji poznati zapisi o biljci datiraju početkom 15. stoljeća kada je biljka opisana kao korisna u preživljavanju.

Uzgoj

Uzgojem iz puno sjemena lako nikne a i posađena u teglu ne traži puno, naći će već ona prostora gdje će moći otpuzati. Može joj se postaviti potporanj da se po njemu penje, a može je se i pustiti da pada iz visine. Kada krene rasti, kada se “zalaufa”, raste vrlo brzo. Traži dobro dreniranu zemlju te sunčan položaj, mada možda bolje onaj bez jake direktne sunčeve svjetlosti, u protivnome traži stalno zalijevanje. Dolaskom jeseni biljka se počinje sušiti te dozrijevati u sjeme.

Etimologija

Sam naziv jiaogulan kineska je riječ čime opisuje biljku koja se uvija. Latinsko ime roda gynostemma potječe od starogrčkih riječi gyne (žena, ženski organi) i stémma (vijenac), što ukazuje na raspored jajne stanice tučka.[1] Ime vrste pentyphyllum složenica je penta – pet, phyllum – listovi) upućuje na 5 listova. Poznat je i pod nazivom južni ginseng zbog ljekovitih svojstava sličnih ginsengu.

Upotreba

Jiaogulan se najčešće konzumira kao čaj, no mogu se listići jesti i sirovi, mi ih obično samo malo ščipnemo u prolazu. Značajke su mu da smanjuje kolesterol i visok tlak, te jača imunološki sustav. Lokalni stanovnici Kine, gdje se biljka često konzumira, opisuju je kao biljku besmrtnosti, jer su na njihovom području zabilježeni slučajevi dugovječnosti. Sigurna je biljka za konzumaciju.

Galerija fotografija

Pregled lokacija