Jelenak Lucanus cervus

Carstvo:
Koljeno:
Arthropoda
Red:
Coleoptera
Porodica:
Potporodica:
Lucaninae
Vrsta:
Lucanus cervus

Karakteristike

Obični jelenak ili rogač (Lucanus cervus L.) je najpoznatiji kukac kornjaš iz porodice jelenaka (Lucanidae) koja broji oko 1200 vrsta. Tijelo im je crno, dugo oko 6 cm, pokrilje je kod mužjaka smeđe, kod ženke crnosmeđe, na glavi imaju ticala. Mužjaci su veći od ženke i za razliku od nje imaju velike gornje tamnocrvene čeljusti . Iako izgledaju zastrašujuće, zapravo su slabašne, služe im za borbu s drugim mužjacima (premda povreda uglavnom nema za razliku od ishoda borbi drugih životinja) i za držanje ženke prilikom parenja. U obliku su kliješta koja se na vrhu račvaju a imaju još jedan zubac prema unutrašnjosti sa svake strane i male zubiće. Ženka nema jake čeljusti već samo dvije kratke čeljusti no vrlo su snažne i oštre te je njihov ugriz nasuprot mužjakovom snažan i bolan.

Razmnožavanje

Odrasli žive tek nekoliko mjeseci za vrijeme kojeg se hrane biljnim sokom (posebno sokom hrastove kore) i traže partnericu za parenje. Pare se od sredine proljeća do kraja ljeta na otvorenom. Ženka odlaže jajašca veličine oko 2 mm u odumrlo i trulo drvo ili zemlju ispod njih. Trulo drvo služi kao hrana ličinkama. Potrebno im je čak 5 godina za razvoj kada se zakukulje u veliku čahuru a iduće godine srastanu u odrasle jelenke, dakle razvojni ciklus im traje ukupno čak 6 godina.

Stanište

Rasprostranjen je na području srednje i južne Europe te u jugozapadne Azije u listopadnim šumama. Možemo ga naći u vrtovima, parkovima i imanjima bogatim drvnom građom, većinu života provode sakriveni, u drveću ili na njemu. Sve je rjeđi u prirodi, potrebno mu je dugo vremena za razvoj a zbog šumskih radova i čišćenja staništa su mu sve manja. Danas se smatra ugroženom i zaštićena je vrsta.

Etimologija

Domaći naziv jelenak dobio je zbog prednjih čeljusti koji su nalik na rogove jelena. Na stranim jezicima nazivi su Hirschkäfer, Hornschröter, Feuerschröter, Donnergugi (njem.), lucane cerf-volant, grande biche (fr.), cervo volante (tal.), ciervo volante (špa.), vaca-loura, abadejo (port.), veliki rogač (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli