Preskoči do glavnog sadržaja

Jednogodišnja krasolika

Erigeron annuus

Karakteristike

Jednogodišnja krasolika (Erigeron annuus (L.) Pers.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, u gornjem dijelu je razgranata i visoka do 150 cm visine. Korijen je vretenast. Listovi su jednostavni, naizmjenično smješteni na kratkim peteljkama ili sjedeći, oblikom su uski i duguljasti, dužine do 10 cm, prekriveni rijetkim dlačicama. Cvjetovi su mali, skupljeni u glavičaste cvatove promjera oko 2 cm na vrhovima stabljike a mnogobrojne takve glavice čine gronjaste cvatove. Vanjski cvjetovi su dvospolni, bijeli i jezičasti, u sredini su dvospolni, žuti, cjevasti cvjetovi. Cvjeta od lipnja do rujna. Plod je ahenij s dlakavim papusom.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području Sjeverne Amerike a na područje Europe unešena je kao ukrasna biljka krajem 17. stoljeća. U Hrvatskoj je prvi puta zabilježena 1857. godine na području Zagreba, Moslavine i Slavonije.[1] Staništa su joj je sunčana i vlažna mjesta, vrtovi, oranice, pašnjaci, često zapuštena i neobrađena zemljišta, raste uz puteve i ceste. Pokazatelj je zemljišta bogatih dušikom. Varijabilna je vrsta.

Etimologija

Latinsko ime roda Erigeron složenica je od starogrčkih riječi eri (rano) i geron (starac), čime se ukazuje na bijele dlačice plodova koji se stvaraju nakon cvjetanja. Ime vrste annuus znači jednogodišnji. Na stranim jezicima nazivi su annual fleabane, daisy fleabane (eng.), Feinstrahl, Weißes Berufkraut, Einjähriges Berufkraut (njem.), vergerette annuelle (fr.), cespica annua (tal.), enoletna suholetnica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija