Preskoči do glavnog sadržaja

Jastučac

Aubrieta deltoidea

Karakteristike

Jastučac (Aubrieta deltoidea (L.) DC.) je višegodišnja biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je polegla na zemlji i dlakava, niskog je rasta, naraste tek do 15 cm visine. Razvija duguljaste listove deltoidnog oblika, zvjezdoliko su dlakavi, na obje strane imaju 1-2 zupca. Cvjetovi su plavih, ljubičastih ili bijelih tonova, pojedinačni su ili po 2-6 u cvatovima. Čaška im je duga oko 8-10 mm, vjenčić je ljubičast. te cvatu od sredine ožujka do lipnja. Ponekad, ukoliko uvjeti dozvole, biljka procvate i u jesen. Plod je eliptičan, dug do 10 mm, širok 2-3 mm.

Stanište

Prirodno potječe iz jugoistočnog područja Europe, raste u pretplaninskom i planinskom pojasu na krečnjačkim siparama i stijenama. Uzgaja se kao ukrasna biljka, razvijen je veći broj kultivara koji su i raznolikih boja cvjetova.

Jastučac razmnožavamo sjemenom ili dijeljenjem, a jednom posađen samostalno se širi dalje. Biljci odgovara sunčan do polusjenovit položaj i vlažna zemlja. Sadimo je u kamenjarima i kao pokrivač tla, najupečatljivije izgleda upravo u gustim skupinama ili kada pada preko zidića povišene gredice ili ukrasne tegle.

Etimologija

Latinsko ime rod duguje francuskom slikaru Claude Aubrietu (1651. (ili 1665.) – 1742.) koji je znanstveno precizno ilustrirao ogroman broj biljnih vrsta. Ime vrste deltoidea opisuje list, zbog sličnost s oblikom grčkog slova delta (sličan trouglu).[1] Na stranim jezicima nazivi su lilacbush, purple rock cress, rainbow rock cress (eng.), Griechisches Blaukissen (njem.), aubriète deltoïde (fr.), aubrezia, arabetta siciliana (tal.), avbrecija (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija