Preskoči do glavnog sadržaja

Japansko judino drvo

Cercidiphyllum japonicum

Karakteristike

Japansko judino drvo ili katsura (Cercidiphyllum japonicum Siebold & Zucc.) je listopadno stablo iz porodice Cercidiphyllaceae. Naraste do 30 m visine tvoreći široko piramidalnu krošnju. Deblo je promjera 1 metar, grane su gole, opuštene u mladosti, kasnije horizontalne. Kora mladih grana je crvenkastosmeđa i sitnih lenticela, kasnije siva i jako uzdužno izbrazdana. Listovi su nasuprotni, srcoliko okruglastih plojki, veliki 5-10 cm, gusto nazubljeni ali tupih rubova, smještenih na kratkim peteljkama, na licu su svijetlozelenkasti, naličje je više bjelkasto, u jesen zelena boja polako smanjuje svoj raspon prema središtu plojke i list poprimaju crvenu ili žutu boju a žile postaju izraženije. Listovi tada zadobivaju slatkast miris, vrlo sličan prženom šećeru. Dvodomna je biljka, razlikujemo muške i ženske biljke koje nose jednospolne cvjetove. Cvjetovi su neupadljivi, nemaju cvjetni omotač, muški cvjetovi su gotovo sjedeći, ženski su na kratkoj stapci. Cvatu prije listanja u ožujku i travnju. Plodovi su uske, zakrivljene čahure koje rastu u skupini po 2-4 te sadrže smeđe, tanke i okriljene sjemenke.

Stanište

Prirodno raste na području Kine i Japana gdje raste u listopadnim i mještovitim šumama na vlažnom tlu. Uzgaja se kao dekorativno stablo, sadi se više kao soliter nego u grupama. Razmnožava se sjemenom krajem zime, reznicama ljeti ili margotiranjem. Brzog je rasta, traži vlažno tlo i dobro dreniranu zemlju na mjestu punog sunca ili blage zasjene. Kod nas obično naraste oko 15 metara visine, iako na izvornom staništu stara stabla dosežu i više od 30 metara visine. Podnosi sušu i otporna je na hladne temperature do -15°C.

Etimologija

Latinsko ime roda Cercidiphyllum potječe od grčkih riječi kerkis (tački čunak, zbog oblika mahune)[1] i phyllon (list), a ukazuje na sličnost listova roda Cercis u kojoj se nalazi Judino drvo, iako nisu u srodstvu. Ime vrste japonicum ukazuje na stanište. Na stranim jezicima nazivi su katsura (eng.), Japanischer Kuchenbaum (njem.), katsura, arbre au caramel (fr.), katsura (špa.), japonski cercidifil (slo.).

Upotreba

Drvo je cijenjeno, mekano, lagano, fine teksture, koristi se u stolariji za izradu namještaja.

Galerija fotografija

Pregled lokacija