Preskoči do glavnog sadržaja

Jajasta gnojištarka

Coprinopsis atramentaria

Karakteristike

Jajasta gnojištarka (Coprinopsis atramentaria (Bull.) Redhead, Vilgalys & Moncalvo) je jestiva gljiva iz porodice Psathyrellaceae. Klobuk je pepeljasto siv do sivosmeđ, u početku je jajolik, kasnije postane zvonast, u cijelosti je prekriven kožicom i ljuskama, sjajne je površine, širok 2-6 cm. Listići su jako gusti, široki i i slobodni, u početku su bijeli, kasnije postanu tamni dok naposljetku ne budu posve crni. Stručak je valjkast, u početku pun, kasnije postane šupalj, u donjem dijelu je postupno zadebljan, visok 5-15 cm, promjera 5-10 mm. U gornjem dijelu ima ostatke zastorka koji su kao crni prolazni vjenčić. Meso je bijelo, kasnije postane sivosmeđe, tanko, bez izraženog mirisa i okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je crna.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, zabilježena je i u Australiji i na jugu Afrike. Raste u skupinama na travnatim površinama u vrtovima, parkovima, na poljima, na rubovima šuma, svugdje gdje je tlo dobro pognojeno. Možemo je naći u proljeće ili u jesen.

Etimologija

Latinsko ime roda Coprinus potječe od grčke riječi kopros (stajski gnoj), jer mnoge vrste rastu na životinjskom izmetu. Ime vrste atramentaria potječe od latinske riječi atramentum (crna tekućina, tinta). Na stranim jezicima nazivi su common ink cap, inky cap, tippler’s bane (eng.), Graue Falten-Tintling, Falten-Tintling (njem.), coprin noir d’encre (fr.), prava tintovka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva dok je mlada i dok su listići bijeli. Ne smiju se konzumirati alkoholna pića prije, za vrijeme, niti poslije jela čak i daljnja 72 sata. U suprotnom već za 20-tak minuta dolaze do izraza simptomi u obliku metalnog okusa u ustima, jakog svrbeža kože, žarenja lica i vrata, znojenja, jakog lupanja srca, ubrzanog disanja, smetnje vida, zujanja u glavi, vrtoglavice, mučnine i povraćanja. Simptomi nakon kraćeg vremena (2-4 sata) nestaju bez posljedica.[1]

Galerija fotografija

Pregled lokacija