Preskoči do glavnog sadržaja

Izrada seitana

Seitan

Seitan je proizvod napravljen od pšeničnog proteina – glutena, često uz dodatak začina.

Povijest seitana može se pratiti zapisima od 6. stoljeća kada su ga budisti naširoko konzumirali kao zamjenu za meso. Samo ime seitan skovao je otac makrobiotike i filozof George Ohsawa sredinom 20. stoljeća. Pretpostavlja se da je etimološko porijeklo riječi sačinjeno od japanskih riječi sei (što znači učinjeno od) i tan (skraćeno od tanpaku – protein). Danas je seitan popularna namirnica na stolu ljudi širom svijeta, posebice vegetarijanaca i vegana.

Može ga se kupiti u dućanima zdrave hrane ili bolje opskrbljenim, većim trgovačkim centrima. Kako je tako komercijalno nabavljiv nešto skup, prihvatljivije ga je napraviti samostalno.

Može ga se raditi od klasičnog brašna visokog tipa (npr. tip 850) tako da se zamijesi brašno s vodom te, nakon što neko vrijeme smjesa malo odstoji, učestalo ispire vodom da se izbaci sav škrob sve dok ne ostane gumasta masa. Taj postupak je dug, zamoran i ne baš ekološki prihvatljiv s obzirom na to da se potroši jako puno vode.

Zato smatramo da ga je bolje raditi od specijalnog, glutenskog brašna kojeg nije potrebno ispirati. Takvo brašno može se kupiti u dućanima zdrave hrane i većim trgovačkim centrima, no ponešto je skupo. Najpovoljnije što smo našli je 38 kn za kilogram brašna. No, iako je ono skupo, od njega se mogu napraviti velike količine seitana te je u konačnici daleko više isplativije nego kupovni proizvod.

Izrada seitana

Za izradu seitana treba nam samo glutensko brašno i voda. No, da bi obogatili namirnicu, možemo odmah u smjesu dodati i razne začine. Svi oni su potpuno opcionalni i možete ih izostaviti, ili dodati nešto po vlastitoj želji.

  • 1 šalica glutenskog brašna (120 g)
  • 3/4 šalice vode
  • 2 žlice shoyu (sojin umak)
  • malo đumbira u prahu
  • malo domaće mješavine začina za juhu (češnjak, ljupčac…) ili pola kupovne povrtne kocke
  1. Začini se prvo dobro izmiješaju s brašnom a onda se pomiješaju s vodom. Miješa se ručno jer će smjesa za tren postati gumenasta i lako okretljiva. Dobro ju zamijesite, a prema potrebi dodajte još i malo brašna.
  2. U lonac ulijte vodu i stavite na vatru.
  3. Ubacite preostale začine, stavite uuntra gumenastu smjesu seitana, te kuhajte 1 sat. Povremeno bacite pogled kako biste se uvjerili da je seitan uvijek pod vodom jer ima običaj isplivati, ili ga samo povremeno preokrenite. Kuhanjem će se raširiti i naposljetku napuhnuti.

Seitan je takvim kuhanjem pripremljen i dalje ga se može pripremati kao i kupovnu namirnicu. Može ga se npr. marinirati u začinima te dalje koristiti u receptima. No, nama odgovara jednostavna hrana te ga samo narežemo na plosnate šnite, prepečemo na ulju i poslužimo uz senf.

Galerija fotografija