Preskoči do glavnog sadržaja

Igličasti ježinac

Centrostephanus longispinus

Karakteristike

Igličasti ježinac (Centrostephanus longispinus Philippi) je vrsta morskog ježa koja pripada obitelji Diadematidae. Ima malu ljusku te izrazito duge bodlji koji mogu doseći duljinu od čak 30 centimetara. Bodlje variraju u dužini i pokretne su te služe za kretanje. Na donjoj strani je prisutan niz bodlji koje su crveno smeđe i završavaju ljubičastim ili ružičastim pigmentom. Bodlje ježinca su otrovne i mogu izazvati bolne ubode.

Postoje dvije podvrste: Centrostephanus l. longispinus, koja se nalazi u istočnom Atlantiku i Sredozemnom moru, te Centrostephanus l. rubricingulus, koja se može pronaći na zapadu Atlantika.

Stanište

Rasprostranjenost ježinca proteže se od Sredozemnog mora i sjeverne obale Afrike do Karipskog mora i Meksičkog zaljeva. Žive na dubinama između 40 i 210 metara. Obično se ne nalaze na živim grebenima, možda zato što tamo rijetko raste makroalga ili zato što predatorne ribe koje se skrivaju među koraljima jedu mlade morske ježeve.

Prehranu mu čine neke vrste crvenih algi a kada takva hrana nije dostupna, vjerojatno se hrane malim beskralješnjacima. U laboratorijskim uvjetima, hrane se i morskom travom a ponekad napadaju morske zvijezde ako su dovoljno gladni.

Igličasti ježinac strogo je zaštićena vrsta.

Galerija fotografija

Pregled lokacija