Preskoči do glavnog sadržaja

Hrastova sjajnica

Ganoderma lucidum

Karakteristike

Hrastova sjajnica ili reishi (Ganoderma lucidum (Curtis) P.Karst.) raste na stablima bilo kao parazit na živom deblu kojeg uništava ili kao saprofit na neživom deblu kojega razgrađuje. Najčešće je možemo naći na hrastu no isto tako raste i na drugim bjelogoričnim stablima. Tijelo je tvrdo i kožasto, grbave površine, glatko i sjajno, izgleda kao lepeza. Izraženi su koncentrični krugovi koji se prelijevaju od tamnocrvene boje u sredini pa sve do potpuno bijele na rubu koji je nepravilan i valovit. Stručak je do 20 cm visok, nepravilan i vijugav, gladak i tamnocrvene boje.

Uzgoj

Iako je se može naći kroz ljeto i jesen hrastova sjajnica često se uzgaja na oblicama bjelogoričnih stabala (hrast…) ili na supstratu od piljevine. Stupići se stave na mjesto bez svjetlosti na temperaturu 20-27°C a kada prorastu (budu prekriveni micelijem) presele se na vlažno mjesto bogato svjetlošću. Potreban im je svjež zrak za pravilan rast.

Upotreba

Hrastova sjajnica nije jestiva jer je tvrda i drvenasta no konzumira se na drugačije načine, najčešće u obliku čajeva ili tinktura. Čaj se priprema tako da se gljiva razlomi na manje komadiće koji se stave u vodu preko noći i sljedeći dan poklopljeni kuhaju barem 30 minuta. Takav čaj pije se proizvoljno i isti komadići mogu se još upotrijebiti 2,3 puta. Iznimno je ljekovit za jačanje imunološkog sustava, za liječenje alergija, arterioskleroze, vrtoglavica, neurastenije, nekih vrsta raka, za bolju koncentraciju i pamćenje te za generalno zdravlje organizma.[1]

Posve je sigurna gljiva. Može ju se konzumirati u većim količina i na duže razdoblje bez nuspojava.

Galerija fotografija

Pregled lokacija