Hosta Hosta

Carstvo:
Red:
Asparagales
Porodica:
Potporodica:
Agavoideae
Rod:
Sinonimi:
Bryocles Salisb., Niobe Salisb.

Karakteristike

Hosta (Hosta) je rod trajnica iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Porijeklom je iz Azije. Poznato je preko 1000 različitih sorti. Možemo je saditi na sjenovita mjesta u vrtu gdje će uspjeti malo koja vrsta. Tvori guste busene. Listovi su dekorativni, variraju u obliku, boji i veličini. Pretežno su jednobojni, međutim postoje sorte srebrno prošaranih listova, bijelih za zalenim rubom, zelenih sa bijelim rubom i slično. Ovisno o sorti mogu biti veći, manji, tamniji, svjetliji, jednobojni ili višebojni. Postoje razni oblici, okrugli, srcoliki, elipsasti… Cvjetovi su zvonoliki, nekih vrsta jako ugodnog, parfemskog mirisa. Javljaju se u bijeloj i  blijedo ljubičastoj boji. Kad ocvatu razvija se plod sa sjemenkama.

Latinsko ime roda Hosta dano je u čast austrijskom botaničaru Nicolausu Thomasu Hostu (1771. – 1834.)

Klima i stanište

Odgovara im djelomična sjena, ukoliko su na izravnom suncu listovi će požutjeti. Iznimka su sorte žućkastih listova kojima odgovara nešto više popodnevnog sunca. Sade se na vlažnom, hranjivom i dobro dreniranom tlu. Dobro podnosi niske temperature.

Uzgoj

Hostu možemo uzgojiti iz sjemena u proljeće. Posijemo je u posudicu pri temperaturi od oko 13 stupnjeva C. Biljka dobivena iz sjemena neće biti jednaka onoj od koje je sjeme uzeto. Drugi način razmnožavanja je dijeljenje korijenovog busena. U kasno proljeće ili ujesen biljku izvadimo iz tla i podijelimo je na nekoliko dijelova. Važno je da svaki dio ima dobro razvijeno korijenje i nekoliko listova. Biljke sadimo na predviđeno mjesto.

Potrebna im je vlaga, trebaju se obilno zalijevati, naročito ljeti. U tu svrhu dodatno pomaže i malčiranje.

Prihranjujemo je u proljeće i to gnojivom s većim udjelom dušika.

Cvjetove snažno privlače uši.

Galerija slika

Podijeli