Preskoči do glavnog sadržaja

Hosta

Hosta

Karakteristike

Hosta (Hosta) je rod trajnica iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Porijeklom je iz Azije. Poznato je preko 1000 različitih sorti. Možemo je saditi na sjenovita mjesta u vrtu gdje će uspjeti malo koja vrsta. Tvori guste busene. Listovi su dekorativni, variraju u obliku, boji i veličini. Pretežno su jednobojni, međutim postoje sorte srebrno prošaranih listova, bijelih za zalenim rubom, zelenih sa bijelim rubom i slično. Ovisno o sorti mogu biti veći, manji, tamniji, svjetliji, jednobojni ili višebojni. Postoje razni oblici, okrugli, srcoliki, elipsasti… Cvjetovi su zvonoliki, nekih vrsta jako ugodnog, parfemskog mirisa. Javljaju se u bijeloj i  blijedo ljubičastoj boji. Kad ocvatu razvija se plod sa sjemenkama.

Latinsko ime roda Hosta dano je u čast austrijskom botaničaru Nicolausu Thomasu Hostu (1771. – 1834.)

Klima i stanište

Odgovara im djelomična sjena, ukoliko su na izravnom suncu listovi će požutjeti. Iznimka su sorte žućkastih listova kojima odgovara nešto više popodnevnog sunca. Sade se na vlažnom, hranjivom i dobro dreniranom tlu. Dobro podnosi niske temperature.

Uzgoj

Hostu možemo uzgojiti iz sjemena u proljeće. Posijemo je u posudicu pri temperaturi od oko 13 stupnjeva C. Biljka dobivena iz sjemena neće biti jednaka onoj od koje je sjeme uzeto. Drugi način razmnožavanja je dijeljenje korijenovog busena. U kasno proljeće ili ujesen biljku izvadimo iz tla i podijelimo je na nekoliko dijelova. Važno je da svaki dio ima dobro razvijeno korijenje i nekoliko listova. Biljke sadimo na predviđeno mjesto.

Potrebna im je vlaga, trebaju se obilno zalijevati, naročito ljeti. U tu svrhu dodatno pomaže i malčiranje.

Prihranjujemo je u proljeće i to gnojivom s većim udjelom dušika.

Cvjetove snažno privlače uši.

Galerija slika

Pregled lokacija