Preskoči do glavnog sadržaja

Hermelin

Mustela erminea

Karakteristike

Hermelin ili zerdav (Mustela erminea L.) je mali sisavac iz porodice kuna (Mustelidae). Tijela su im vitka, duga oko 30 cm, pri čemu su mužjaci obično dosta veći od ženki. Imaju kratke noge, male uši i brz metabolizam. Krzno je smeđe boje, osim trbuha koji je bijele boje i vrha repa koji je crn. U zimskom periodu, krzno postaje gušće i snježnobijele boje u područjima gdje ima dubokog snijega. Dobrog su vida i razlikuju boje.

Rasprostranjenost i stanište

Hermelini se mogu naći u skoro svakom dijelu sjevernih područja, uključujući Europu, Aziju, Kanadu i Sjedinjene Američke Države. Nastanjuju različite stanišne tipove, uključujući šume, livade i planinske regije. Veličina njihovog teritorija ovisi o dostupnosti hrane, može biti između 10-200 hektara.

Aktivni su tijekom dana i noću. Kreću se skakanjem, od čega svaki skok može biti dug 30-100 cm. Životni vijek u divljini obično iznosi samo oko 1-1,5 godina. Mnogi ne prežive prvu godinu ali u zatočeništvu im životni vijek može biti do sedam godina.

Razmnožavanje

U sjevernoj hemisferi, parenje hermelina odvija se od travnja do srpnja. Ženke imaju kratko razdoblje spremnosti za parenje, koje je potaknuto promjenama u duljini dana. Nakon parenja, embriji se ne usađuju odmah u maternicu, već miruju devet do deset mjeseci. Ženke obično rađaju u proljeće oko 6-12 mladunaca koji su slijepi, gluh i prekriveni finom bijelom ili ružičastom dlakom. Dojenje traje 12 tjedana, nakon čega mladunci postaju samostalni.

Prehrana

Hermelini su mesožderi i hrane se raznim vrstama plijena. Hrana im uključuje kukce, zečeve, glodavce, ptice, ptičja jaja, ribu, guštere, vodozemce i beskralježnjake, može jesti i voće. Spretni su lovci, mogu se popeti po drveću u potrazi za plijenom a dobro i plivaju. Sposobni su ubiti i veće životinje od sebe, često prekomjerno ubijajući i kada imaju više nego što mogu odmah pojesti. Plijen obično ubiju ugrizom u središte lubanje kako bi odmah zaustavili glavne moždane funkcije.

Osim što su sami grabežljivci, hermelini su dio prehrambenog lanca i služe kao hrana za vukove, lisice, mačke i jazavce.

Galerija fotografija

Pregled lokacija