Preskoči do glavnog sadržaja

Gunijev eukaliptus

Eucalyptus gunnii

Karakteristike

Gunijev eukaliptus (Eucalyptus gunnii Hook.f.) je zimzeleno stablo iz porodice mirtovki (Myrtaceae). Uspravnog je rasta, naraste do 35 metara visine. Kora je glatka, bjelkastozelena, u donjem dijelu debla je grublja i ljušti se. Listovi mladih izboja su nasuprotni, jajasti i sjedeći, zreli listovi su naizmjenični, izdužuju, cjelovitog su ruba, sivozelene do plavkaste boje, dugi 4-9 cm, široki 1-3,5 cm, imaju peteljku dugu 1-2 cm. Cvjetovi su dvospolni, bijeli, s brojnim prašnicimam, rastu u pazušcu listova i po troje su skupljeni na peteljci. Plod je je drvenasta, cilindrična kapsula duga 5-9 mm, sadrži tamnosmeđe sjemenke s oštrim vrhom.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u Tasmaniji na jugu Australije. U zadnje vrijeme ga se sve češće može pronaći u rasadnicima kao ukrasnu biljku. Jedno je otpornijih stabala od srodnih vrsta. Podnosi niske temperature do -14 °C, kratkoročno čak i hladnije vrijeme, međutim, osjetljiv je na brze promjene temperature te na hladan i suh vjetar. Odgovara mu sunčano mjesto ili polusjena, umjereno plodno i blago kiselo tlo. Otporan je na sušu i ne voli izrazito vlažna mjesta. Brzog je rasta, godišnje može narasti čak 1,5 metra. Razmnožava se sjemenom koje lako klija dok reznicama treba dugo vremena da se ukorijene.

Etimologija

Naziv roda Eucalyptus potječe od grčkih riječi eu (dobro) i kalypto (pokrov), prema zaštitnom pokrovu na cvjetovima. Ime vrste gunnii dano je u čast australskom botaničaru Ronaldu Campbellu Gunnu (180. – 1881.). Na stranim jezicima nazivi su cider gum (eng.), Mostgummi-Eukalyptus (njem.), gommier cidre, eucalyptus à feuilles rondes (fr.), eucalipto de Gunn, eucalipto sidra (špa.).

Upotreba

Listovi su bogati eteričnim uljem te se mogu koristiti u različitim terapijskim formama za tretiranje respiratornih bolesti, reumatizma te kao antiseptik. Stabljike se mogu kombinirati dobro u cvjetnim aranžmanima.

Galerija fotografija

Pregled lokacija