Goveđi obad Tabanus bovinus

Carstvo:
Koljeno:
Arthropoda
Red:
Diptera
Porodica:
Vrsta:
Tabanus bovinus

Karakteristike

Goveđi obad (Tabanus bovinus L.) je kukac dvokrilac iz porodice obada (Tabanidae). Tijelo im je dugo 2,5-3 cm, zadak je tamnosmeđe boje, na donjem rubu svakog kolutića blijedožute boje i i trokutastih mrlja, prsa su sivosmeđa. Imaju jedan par prozirnih krila. Glava im je okrugla, oči su velike, široke, složene, bez dlaka. Kod mužjaka se oči dodiruju dok su kod ženke široko odijeljene. Ticala su im jako kratka.

Ženke se hrane krvlju toplokrvnih životinja, većinom govedima i konjima premda su im privlačni i ljudi dok se mužjaci hrane cvjetnim sokovima i peludom, ponekad i znojem životinja. Ženkama je krv potrebna radi bjelančevina koje koriste za stvaranje jajašca. Na mjestu gdje žrtvu ubodu izlazi krv i nastane oteklina koja je bolna i traje nekoliko dana.

Ženka u skupinama polaže i do 1000 jajašca na biljke. Ličinke su bjelkaste, duguljaste, sastavljene od 11 kolutića prekrivenima mesnatim bradavicama. Razviju se nakon 8-10 dana, zavlače se u vodu ili u vlažnu zemlju. Hrane se ličinkama drugih kukaca koje izjede u unutrašnjosti.

Stanište

Rasprostranjen je u cijeloj Europi. Staništa su mu vlažni pašnjaci, rubovi šuma i šumske čistine sve do pretplaninskih područja. Leti od svibnja do rujna. Dobri su letači, let im je brz i dosta bučan.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su pale giant horse-fly (eng.), Rinderbremse (njem.), taon des bœufs (fr.), tafano, assillo (tal.), goveji obad (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli