Preskoči do glavnog sadržaja

Gotu kola

Centella asiatica

Karakteristike

Gotu kola (Centella asiatica (L.) Urban) je zeljasta jednogodišnja biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Biljka je niskog rasta, puzajuća. Širi se vriježama slično kao jagode te pravi gusti pokrivač na tlu. Listovi su oko 2 cm veliki, srcoliki, nazubljeni i s vrlo dugim peteljkama. Cvjetovi su sićušni, bijele boje i stvaraju se ispod listova.

Stanište

Raste u južnoj i jugoistočnoj Aziji, na tropskim i suptropskim područjima na vlažnim područjima uz rubove potoka i jezera.

Etimologija

Ime vrste asiatica ukazuje na porijeklo. Na stranim jezicima nazivi su centella, gotu kola, Asiatic pennywor, Indian pennywort (eng.), Indischer Wassernabel, Asiatischer Wassernabel, Tigergras, Gotu Kola (njem.), gotu kola (fr.).

Uzgoj

Gotu kolu uzgajamo sjemenom ili zakorijenjenim vriježama. Zemlja treba biti dobro drenirana, bogata hranjivima i kontinuirano vlažna, odgovara joj sunčano ili polusjenovito mjesto. Kako je biljka nježna pomažemo joj u rastu micanjem okolnog korova kako ju jače biljke ne bi zagušile.

Upotreba

Sakupljaju se svježi listovi te koriste prema potrebi. Sušimo ih na tamnom prostoru raširenom u jednom sloju. Svježe listove koristimo u soku pripremljenom u sokovniku hladno prešanog. Slovi kao tonik za mozak i živce, poboljšava pamćenje, pospješuje dugovječnost. Također je koristimo u obliku uljnog macerata u pripravcima za njegu kože. Gotu kola potiče stvaranje kolagena čime utječe na pomlađivanje kože. Za pripremu macerata osušena biljka samelje se u prah i doda u omjeru 1/10 na razinu željenog biljnog ulja. Ostavi se da se macerira barem 2 tjedna uz povremeno miješanje. Naposljetku se macerat filtrira i koristi prema želji, samostalno ili u kombinaciji s drugim uljima.

Galerija fotografija