Goji Lycium barbarum

Carstvo:
Red:
Solanales
Porodica:
Vrsta:
Lycium barbarum
Sinonimi:
Lycium halimifolium Mill., Lycium turbinatum Veill., Lycium vulgare Dunal, Teremis elliptica Raf., Boberella halimifolia (Mill.) E.H.L.Krause, Jasminoides flaccidum Moench

Karakteristike

Goji (Lycium barbarum L.) je listopadni grm iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Grane su razgranate, tanke i gusto rastu tvoreći grm do 3-4 metra visine, te 3 metra širine. Dok su mlade i niske uspravne su, no kako se razvijaju postaju povijene prema dolje. Listovi su naizmjenični ili skupljeni po troje, lancetasti su ili ovalni, cjelovitih rubova, dužine do 7 cm, širine do 3,5 cm. Cvjetovi su dvospolni, mali,  ljubičaste boje. Cvatu od lipnja do rujna. Plodovi su 2 cm jajolike bobe u kojima se nalaze smećkaste sjemenke.

Stanište

Potječe iz zemalja istočne Azije (Kina, Tibet i Mongolija). Raste na rubovima šuma, pokraj puteva. Uzgaja se kod nas zbog jestivih plodova. Pčele posjećuju cvjetove skupljajući nektar i cvjetni prah.

Uzgoj

Goji razmnožavamo sjemenom ili nezrelim reznicama ljeti. Nezahtjevna je biljka koja brzo raste, dobro podnosi sušu i nije ju potrebno orezivati. Odgovara joj sunčan položaj, hranjivo, vlažno i dobro drenirano tlo. Plodove obično daje nakon tri godine. Bobice se beru u ranu jesen. Jednom ubrane brzo oksidiraju i treba ih se brzo sušiti.

Etimologija

Na stranim jezicima poznat je kao chinese wolfberry, chinese boxthorn, himalayan goji, tibetan goji (eng.), Gemeiner Bocksdorn (njem.), lyciet commun, lyciet de Barbarie (fr.), navadna kustovnica, goji (slo.).

Upotreba

Jestivi su plodovi. Mogu poslužiti za čaj ali se obično jedu kao sušeno voće. Od nutritivnih vrijednosti 70% sadržaja su ugljikohidrati, a 10-13% bjelančevine. Sadrže 19 aminokiselina te mnoštvo minerala. Slatkog su okusa kao grožđice, jedino malo tvrđe.

Galerija fotografija

Podijeli