Preskoči do glavnog sadržaja

Gimnoklad

Gymnocladus dioicus

Karakteristike

Gimnoklad (Gymnocladus dioicus (L.) K. Koch) je listopadno stablo iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stablo naraste do 30 m visine, krošnja je ovalna, grane su uspravne. Korijenski sustav je jak i dobro razvijen. Izboji su debeli, bez trnova. Listovi su složeni, naizmjenični, dvostruko perasti, dugi do 1 m, široki do 50 cm, sastavljeni od 3-7 para eliptično ovalnih lisaka koje su ušiljene, kožaste, gole, duge 5-8 cm, u početku su maljave, u jesen postanu žuti prije nego otpadnu a stapke ostaju nakon što listići otpadnu. Cvjetovi su dvodomni, jednospolni, sitni, zelenkastobijeli, mirisni, pravilni, skupljeni u vršne metlice. Čaška je cjevasta, ima pet režnjeva, latica 5. Prašnika ima 10. Cvate u lipnju. Plod je debela mahuna duga 8-15 cm, ostaje na stablu preko zime, sadrži crne i sjajne, spljoštene sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u Sjevernoj Americi (pojas na sjeverzapadju lanca Allegheny). Sadi se pojedinačno ili u grupama u parkovima. Razmnožava se sjemenom, korijenovim izdancima i reznicama. Traži sunčano stanište te duboko plodno i svježe zemljište. Otporan je na mraz, na prašinu i druga gradska onečišćenja. Brzog je rasta.

Etimologija

Naziv roda Gymnocladus potječe od grčke riječi gymnos (gol, ogoljen) i klados (grana) zbog debelih grana koje su zimi gole.[1] Na stranim jezicima nazivi su Kentucky coffeetree (eng.), Geweihbaum (njem.), chicot du Canada, gymnocladier dioïque (fr.), cafetero de Kentucky, gimnoclado dioico, raigón del Canadá (špa.),

Upotreba

Sjemenke su mogu koristiti kao nadomjestak za kavu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija