Gilenija Gillenia trifoliata

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Vrsta:
Gillenia trifoliata
Sinonimi:
Porteranthus trifoliatus (L.) Britton, Spiraea trifoliata L.

Karakteristike

Trolisna gilenija (Gillenia trifoliata (L.) Moench) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Stabljika je uspravna ili povijena, razgranata, crvena, visoka 50-100 cm, široka do 60 cm. Listovi su naizmjenični, na kratkim peteljkama i na osnovi imaju dva mala listića, dugi su 5-10 cm, široki oko 1 cm, trodijelni, građeni od zelenih, oštro nazubljenih režnjeva, ujesen postanu crvenkasti. Cvjetovi su zvjezdoliki, promjera oko 3-4 cm, čaška je crvenkasta. Građeni su od 5 bijelih ili svijetlorozih, ušiljenih latica i 5 crvenih, ušiljenih listića čaške. Skupljeni su po 2-7 na vrhovima stabljika i nadvisuju listove. Cvate u svibnju i lipnju. Nakon cvatnje crvena čaška preostaje. Sjeme dozrijeva u ranu jesen.

Stanište

Rasprostranjena je u istočnoj Sjevernoj Americi, raste na suhim do vlažnim mjestima, u šumama planinskog pojasa. Uzgaja se kao ukrasna biljka. Razmnožava se sjetvom sjemena ujesen ili dijeljenjem u kasnu jesen ili u rano proljeće. Odgovara im polusjena do sjena, vlažno, dobro drenirano, bogato tlo neutralne ili kiselkaste reakcije. Otporna je na štetočine i bolesti.

Kultivar ‘Pink Perfection‘ ima roze cvjetove.

Etimologija

Naziv roda Gillenia dan je prema njemačkom botaničaru Arnoldu Gillu (Gillenius) koji je živio u 17. stoljeću. Ime vrste trifoliata znači trolisni, potječe od grčkih riječi tria (tri) i phyllo (list). Na stranim jezicima nazivi su Bowman’s root, Indian physic (eng.), Nördliche Dreiblattspiere (njem.), spirée à 3 feuilles (fr.), trilistna gilenija (slo.).

Upotreba

Korijen su sjevernoamerički indijanci koristili kao laksativ i emetik (uzrokuje povraćanje).

Galerija fotografija

Podijeli