Preskoči do glavnog sadržaja

Gazanija

Gazania rigens

Karakteristike

Gazanija (Gazania rigens (L.) Gaertn.) je višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Niskog je rasta, naraste tek do 30 cm visine. Listovi su skupljeni u prizemnu rozetu, kopljasti su i duguljasti, na rubu lagano savijeni. Na licu su tamnozeleni a naličje im je srebrno. Cvjetovi su pojedinačni i veliki, promjera su od 5 do 8 cm i rastu na vrhovima stabljika. Cvjetni vjenčić može biti bijele, žute, narančaste, ružičaste ili bakrenocrvene boje, često i višebojni ili s tamnim točkama na bazi svake latice. Cvate od proljeća do jeseni no cvjetovi se otvaraju samo po suncu. Plod je ahenij koji sadrži više sjemenki.

Stanište

Prirodno raste na području južne Afrike a udomaćena je u Australiji, Novom Zelandu, dijelovima južne Europe (Portugal i Azorski otoci, Španjolska, Francuska, Italija).

Etimologija

Rod Gazania opisao je njemački botaničar Joseph Gaertner (1732. – 1791.) i dao ime u čast grčkom humanisti Teodoru Gazi (1400. – 1478.) koji je na latinski prevodio botaničke radove starogrčkog filozofa i oca botanike Teofrasta (371. pr. Kr. – 288. pr. Kr.). Rod sadrži 18 službeno prihvaćenih vrsta. Ime vrste rigens znači krut[1] čime se ukazuje na tvrdu glavu kojom se prekriva plod. Na stranim jezicima nazivi su treasure flower, coastal gazania (eng.), gazania (fr., tal., špa.), gazânia (port.), leseneča gazanija (slo.).

Uzgoj

Raste na izravnom suncu, na dobro dreniranom tlu. Puzeća je biljka te za kratko vrijeme prekrije veće površine. Vrlo je otporna. Listovi su prekriveni voštanom prevlakom te biljka dobro podnosi sušu i posolicu zbog čega je dobra za sadnju uz more. Tolerira i tla slabije kvalitete. Razmnožavamo je sjemenom, reznicama i dijeljenjem.

  • sjeme možemo sijati ranije u proljeće u zatvorenu prostoriju ili direktno u vrt nakon što prođe opasnost od mrazeva. Ukoliko se odlučimo za raniju sjetvu u posudice, nakon nicanja biljke presadimo  u pojedinačne lončanice i tu stoje dok se potpuno ne razviju.
  • reznice dužine oko 10 cm uzimamo ljeti. Stavljamo ih u propusan supstrat te ga održavamo vlažnim. Nakon što puste korijen presadimo ih na stalno mjesto.
  • dijeljenje biljke je moguće od proljeća do kasnog ljeta.

Biljke je dobro redovito zalijevati, no bez problema podnose kraća sušna razdoblja. Gnojimo ih u proljeće te za vrijeme intenzivne cvatnje.

Postoji nekoliko varijeteta biljke

  • Gazania rigens (L.) Gaertn. var. leucolaena (DC.) Roessler.
  • Gazania rigens (L.) Gaertn. var. rigens
  • Gazania rigens (L.) Gaertn. var. uniflora

Galerija fotografija