Preskoči do glavnog sadržaja

Gastritis

Pregled sadržaja

Gastritis

Gastritis je upala želučane sluznice koja može imati više uzroka i različitih manifestacija – od lakših upala do čira na želucu i dvanaesniku.
Kao uzrok gastritisa smatra se loš način života; nezdrava prehrana (ljuta i začinjena hrana), prekomjerno uživanje alkoholnih pića, dugoročna upotreba nekih lijekova kao aspirina ili ibuprofena, stresan život a najčešće je od sveg tog pomalo. Često se i za uzrok okrivljuje infekcija bakterije Helicobacter pylori.

Simptomi gastritisa su bolovi u gornjem dijelu želuca, grčevi i nadutost, popraćeni mučninom i povraćanjima.

Terapija

Kao što to obično biva, promjena stila života je ključna. Promjena loših prehrambenih navika, izbjegavanje pušenja, konzumacije alkohola, kave, gaziranih napitka, ljute i začinjene hrane stvari su na kojima treba poraditi.

Kao terapija koriste se razne biljke ovisno o specifičnosti problema

  • biljke koje djeluju protuupalno te smanjuju množenje bakterije helicobacter pylori (sladić, kurkuma)
  • biljke koje sluzima štite želučanu sluznicu (sjemenke lana, psiliuma, piskavice, korijen bijelog sljeza…)
  • za grčeve i smirivanje (kamilica, stolisnik, matičnjak, pasiflora…)

Sladić djeluje snažno protupalno, regulira pretjerano lučenje kiseline u želucu i smanjuje množenje Helicobacter pylori, međutim s njim se ne smije pretjerivati i ne koriste da osobe koje imaju povišen krvni tlak.

  • Jedna žlica korijena prelije se s šalicom vode i kuha 5 minuta. Procijedi se i pije 2-3 puta dnevno kroz desetak dana.
Pregled lokacija