Gardenija Gardenia jasminoides

Carstvo:
Red:
Gentianales
Porodica:
Vrsta:
Gardenia jasminoides
Sinonimi:
Jasminum capense Mill., Gardenia radicans Thunb., Genipa florida (L.) Baill.

Karakteristike

Gardenija (Gardenia jasminoides J.Ellis) je zimzeleni grm iz porodice broćeva (Rubiaceae). Razgranat je od osnove, naraste do 3 metra visine. Listovi su nasuprotni, ovalni, sjajnozeleni, nalaze se na kratkim peteljkama. Dugi su do 10 cm, široki 2-5 cm. Cvjetovi su pojedinačni, bijeli, latice su im spiralno poredane. Vrlo su mirisni, cvatu od svibnja do rujna. Plodovi se ne stvaraju u kultiviranim vrstama.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u Aziji (Japan, Indija, južna Kina, Tajvan, Vijetnam), u Europi se kao ukrasna biljka uzgaja od sredine 18. stoljeća.

Uzgoj

Razmnožavanje biljaka vrši se vršnim reznicama, koje nakon što se odrežu drže se ispod neke plastične ili staklene komore kako bi atmosfera zraka bila vlažna a temperatura tla potrebna je da bude vrlo topla, između 24-26°C. Ljeti se može odrasle biljke mogu držati vani na polusjenovitom i toplom mjestu, no prije dolaska hladnih jesenskih dana unesu se na zaštićeno mjesto. Zalijevanje u fazi rasta i cvatnje je obilno, omekšalom, odstajalom vodom pH 4-4,5. Prezimljuje na temperaturi od oko 16-18°C, stanište joj i tada mora biti prozračno, svijetlo i vlažno. Presađuje se pažljivo prema potrebi u veće posude. Mogu je napasti crveni pauk, uši.

Latinski naziv rod dobila je prema škotskom liječniku i botaničaru Alexanderu Gardenu (1730 – 1791.). Na stranim jezicima nazivi su gardenia, cape jasmine, cape jessamine (eng.), Gardenie (njem.), gardénia jasminoïde (fr.), dišeča gardenija (slo.).

Vrstu je opisao britanski prirodoslovac John Ellis (1710. – 1776.) koji se specijalizirao za studij koralja.

Galerija fotografija

Podijeli