Gailardija Gaillardia

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:

Karakteristike

Gailardija ili kokarda (Gaillardia) je rod jednogodišnjih ili višegodišnjih biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, razgranata i naraste do 80 cm visine. Listovi su naizmjenično smješteni a po obliku se razlikuju ovisno o vrsti. Cvjetovi su skupljeni na vrhu stabljika u cvjetne glavice te mogu biti u raznim kombinacijama žute, narančaste i crvene boje. Postoje također jednogodišnje i višegodišnje gailardije, te vrste koje se dijele na visoke i niske.

Prirodno rastu na području Sjeverne i Južne Amerike, kod nas se uzgajaju kao ukrasne biljke u cvjetnjacima. Razmnožavaju se sjemenom.

Dobra je medonosna biljka, pčele rado posjećuju cvjetove te sakupljaju nektar i cvjetni prah.

Etimologija

Latinski naziv roda gaillardia imenovan je prema francuskom botaničaru Antoineu Renéu Gaillardu de Charentonneau. Engleski naziv blanketflower (cvijet-pokrivač) povezuje izgled cvijeta s dekama živopisnih boja koje su radili indijanci. Od njemačkog Kokardenblume preuzeli smo drugo narodno ime kokarda. Drugi romanski jezici preuzeli su uobičajen naziv roda gaillardia pa tako i mi.

Uzgoj

Potrebno joj je sunčano mjesto i dobra drenaža tla. Dobro podnosi sušu i tokom ljeta, iako se cijeli dan prži na direktnom suncu, ne zalijevamo. Naprotiv, kod prevelike vlage može joj istruliti korijen.

Gailardiju sijemo od travnja direktno na otvoreno. Procvjetat će iste godine. Niske gaillardije prikladne su za kamenjare. Visokim je potreban potporanj. Za poticanje cvatnje kidamo ocvale cvjetove. Kad latice opadnu a cvjetne se glavice u potpunosti osuše, trebamo pokupiti sjeme, no oprezno jer je središnji dio lagano bodljikav. Premda postoje jednogodišnje i višegodišnje gaillardije, kod obadviju se preporuča sakupiti sjeme, jer se trajnice znaju brzo povući.

Privlači pčele i insekte u vrt te ju je osim lijepih izgleda cvjetova svakako i vrlo korisno imati na posjedu.

Galerija fotografija

Podijeli