Preskoči do glavnog sadržaja

Fizostegija

Physostegia virginiana

Karakteristike

Fizostegija ili poslušnica (Physostegia virginiana (L.) Benth.) je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Listovi su nasuprotni, izduženi ovalni, suženi u peteljku, sitno nazubljenih rubova. Cvjetovi su gusto skupljeni u dugačke i uspravne klasove, ružičaste su ili svijetlocrvene boje. Cvatu od lipnja do rujna.

Stanište

Rasprostranjena je u središnjoj i istočnoj Sjevernoj Americi, te u sjeveroistočnoj Latinskoj Americi. U Europu je unešena krajem 17. stoljeća i uzgaja se kao ukrasna biljka. Uzgaja se u manjim grupama u cvjetnim gredicama ili u ukrasnim posudama na terasi i balkonu. Razmnožavanje se vrši sjemenom u proljeće ili dijeljenjem u proljeće ili jesen. Biljkama odgovara stanište punog sunca ili polusjene, te klasična vrtna zemlja koju je poželjno redovito održavati vlažnom. Razvijen je velik broj kultivara koji se razlikuju prema boji cvjetovi, npr “Alba” ima bijele cvjetove, “Rosea” ima roze, cvjetovi kultivara “Variegata” su u bojama roze, zelene i bijele…

Etimologija

Latinski naziv roda Physostegia potječe od grčkih riječi physa (mjehur) i stege (prekrivač) zbog napuhnute čaške koja obavija plod. Ime vrste virginiana ukazuje na stanište u saveznoj državi Virginija u Sjevernoj Americi. Na stranim jezicima nazivi su Na stranim jezicima nazivi su obedient plant, obedience, false dragonhead (eng.), Gelenkblume, Etagenerika (njem.), physostégie de Virginie (fr.), virginijska fizostegija (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija