Preskoči do glavnog sadržaja

Enkiantus

Enkianthus campanulatus

Karakteristike

Enkiantus (Enkianthus campanulatus (Miq.) G.Nicholson) je listopadni grm iz porodice vrijesova (Ericaceae). Uspravnog je rasta, razgranato od osnove, prosječno naraste do 3 m visine premda su zabilježeni znatno veći primjerci, širina mu iznosi otprilike 1-1,8 m.  Kora je u početku crvenkastosmeđa, kasnije je sivosmeđa i u većem dijelu glatka. Listovi su naizmjenični, ovalno eliptični, blago nazubljeni, sjajni, kožasti, na rubovima dlakavi, plavkastozeleni, ujesen dobivaju narančastu ili crvenu boju, nalaze se na kraćoj peteljci. Cvjetovi su kremasto bijeli, zvonasti, viseći, nervature su im crvene, gusto su skupljeni u grozdaste cvatove. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je kapsula.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u Japanu gdje raste u planinskim šumama. U Europu ga je donio engleski botaničar Charles Maries (1851. – 1902.). Uzgaja se kao ukrasni grm u parkovima i dvorištima. Razmnožava se poluzrelim reznicama. Odgovara mu sunčano do polusjenovito mjesto, vlažna i dobro drenirana zemlja bogata humusom i kiselkaste reakcije. Razvijeno je više kultivara od kojih primjerice “Variegata” ima rubove listova bijelo obojene i “Red Bells” čiji cvjetovi imaju crvene rubove.

Cvate na prošlogodišnjim izbojima zbog čega se orezivanje vrši neposredno nakon cvatnje. Otporan je na hladne temperature do -15°C. Sporog je rasta.

Etimologija

Naziv roda Enkianthus potječe od grčke riječi enkios (trudan) i anthos (cvijet) jer se kod nekih vrsta u rodu na osnovi cvijeta nalazi zadebljanje. Ime vrste campanulatus ukazuje na zvonaste cvjetove.

Na stranim jezicima nazivi su redvein enkianthus (eng.), Glockige Prachtglocke (njem.), andromède campanulé, enkianthe à fleurs de campanule (fr.), japonski zvonček (slo.).

Galerija fotografija