Eleuzina Eleusine indica

Carstvo:
Red:
Poales
Porodica:
Vrsta:
Eleusine indica
Sinonimi:
Agropyron geminatum Schult. & Schult.f., Cynodon indicus (L.) Raspail, Cynosurus indicus L., Juncus loureiroana Schult. & Schult.f., Triticum geminatum Spreng.

Karakteristike

Eleuzina (Eleusine indica (L.) Gaertn.) je jednogodišnja biljka iz porodice trava (Poaceae). Stabljika je uspravna, razgranata na osnovi, naraste do 80 cm visine. Korijenski sustav je snažan i dobro razvijen. Listovi su goli, dugi do 20 cm, široki su do 6 mm, jezičak ima dugačke dlake. Cvjetovi su sitni i neugledni, skupljeni u uske klasove na vrhovima stabljika. Prašnika ima 3. Cvate u srpnju i kolovozu. Plod je crvenkastosmeđe pšeno.

Stanište

Porijeklom je iz Afrike, danas je široko rasprostranjena u cijelom svijetu, pogotovo u umjerenim i tropskim područjima. U Hrvatskoj je prvi puta zabilježena sredinom 20. stoljeća, smatra se invazivnom vrstom. Raste na sunčanim i toplim područjima, pjeskovitim zemljištima, kao korov na vrtovima, oranicama, nalazimo je uz puteve i ceste, na pašnjacima, travnjacima i zapuštenim mjestima, ponekad raste i u pukotinama asfalta u gradu. Težak je korov na vrtovima i teško se odstranjuju.

Etimologija

Naziv roda Eleusine potječe od antičkog grada Eleusis blizu Atene gdje se nalazi Rarsko polje na kojem je prema grčkoj mitologiji boginja zemlje, ratarstva, plodnosi i žita Demetra podučila čovječanstvo agrikulturi.prema Rarsko polje gdje je boginja zemlje, ratarstva, plodnosi i žita Demetra podučila čovječanstvo agrikulturi. Ime vrste indica znači indijski. Na stranim jezicima nazivi su crowfoot grass, Indian goosegrass (eng.), Indische Eleusine (njem.), éleusine des Indes (fr.), gramigna indiana (tal.), capín (špa.), prosenka (slo.).

Upotreba

Sjemenke su jestive, premda slabe izdašnosti. Mogu se kuhati kao proso ili mljeti u brašno.

Može poslužiti kao sirovina za dobivanje celuoze radi proizvodnje papira.[1]

Galerija fotografija

Podijeli